Igor Šoltes

Šoltes smatra da je "lopta na strani Prištine"

"Demarkacija više izazov kosovske politike, nego odnos Podgorice i Prištine"

Aktuelni izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes smatra da će predstojeći sastanak premijera Duška Markovića sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušom Haradinajem biti prilika da dva premijera postignu mogućnost za brže rješenje koje će građanima Kosova omogućiti viznu liberalizaciju.

“Što god se događalo, mislim da su stvari relativno jasne: demarkacija granice sa Crnom Gorom jedan je od najvažnijih uslova za viznu liberalizaciju kosovskih građana, naravno pored borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Lopta je na strani Prištine i kosovskih političara koji moraju dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu kako bi potvrdili sporazum o ratifikaciji granica”, rekao je Šolets za Pobjedu.

Na pitanje ko će snositi posljedice ukoliko ne dođe do ratifikacije sporazuma o demarkacija, Šoltes odgovara da je to „retoričko pitanje“.

“Naravno da je to jedan od uslova, koji nije samo uslov EU, već je to bio dogovor na koji je prije par godina pristalo i Kosovo. To nije stvar koju je nametnula EU, već se radi o zajedničkom planu, koji će na kraju rezultirati viznom liberalizacijom”, istakao je Pobjedin sagovornik.

Nada se, kaže on, da će se to desiti uskoro, jer je neprihvatljivo da Kosovo bude jedino društvo sa ovih prostora gdje nema vizne liberalizacije.

“Mislim da je za građane Kosova to jedan od najvažnijih prioriteta, mogućnost slobodnog kretanja i nadam se da će kosovski političari naći volje da prevaziđu politički i vlastiti interes i u prvi plan stave interes naroda”, naglasio je predstavnik EP.

On smatra da Kosovo i Crna Gora imaju odlične međusobne odnose, i da je demarkacija više izazov kosovske politike, nego odnos Podgorice i Prištine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.