Spor Hrvatske i Crne Gore oko
Mornari iz Tivta 1905, izvor:enciklopoedija.hr

Nematerijalna kulturna baština

Spor Hrvatske i Crne Gore oko "Bokeljske mornarice" podignut na nivo EU

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir uputila je danas zastupničko pitanje Evropskoj komisiji (EK) u kojem traži izjašnjenje o zaštiti nematerijalne kulturne baštine hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Podstaknuta odlukom Vlade Crne Gore da Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, bez spominjanja da je riječ o baštini hrvatske nacionalne manjine, hrvatska zastupnica u EP-u Marijana Petir upitala je EK hoće li i na koji način reagovati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominuje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajuću pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu, saopšteno je je iz kabineta Marijane Petir, javlja Anadolija.

"Bokeljska mornarica dio je katoličke tradicije u Boki Kotorskoj, što se očituje i u samom statutu mornarice, koju su, u najvećoj mjeri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskoga naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih", stoji u zastupničkom pitanju koje je Evropskoj komisiji uputila zastupnica Petir.

Iz kabineta Marijane Petir podsjećaju da mediji posljednjih dana izvještavaju kako je Crna Gora samostalno podnijela nominaciju, premda su Crna Gora i Hrvatska planirale zajednički nominovati Bokeljsku mornaricu da se uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

"Crna Gora je, međutim, proces pokrenula samostalno te u nominaciji ne spominje kult svetog Tripuna i hrvatski narod koji ga baštini. Na ovo su snažno reagovala hrvatska udruženja u Crnoj Gori, smatrajući da kandidaturu moraju zajednički podnijeti države Crna Gora i Hrvatska, uvažavajući istorijske činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju kako ova značajna memorijalna institucija pripada autohtonom hrvatskom narodu u Boki Kotorskoj, u Crnoj Gori", smatra Petir koju je dio Hrvata iz Crne Gore kontaktirao i zamolio da cijeli slučaj digne na EU nivo.

Kako je Crna Gora kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a Unija drži do posvećenosti država poštovanju manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa, ističe Petir koja je reagovala prema Komisiji da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori kao zemlji koja stremi pridruživanju Evropskoj uniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.