Sa besplatne liste skinuto 40 ljekova: Ne zadovoljavaju kriterijume
Ilustracija

Nadomješteno novim

Sa besplatne liste skinuto 40 ljekova: Ne zadovoljavaju kriterijume

Pacijenti su nezadovoljni novom listom ljekova koju je Ministarstvo zdravlja utvrdilo krajem prošle godine, sa koje je skinut veliki dio terapija koje izabrani ljekari izdaju o trošku države, zbog čega su građani primorani da propisane medikamente kupuju kod privatnika kako bi nastavili sa liječenjem.

Sekretar Ministarstva zdravlja i predsjednik komisije za izradu liste ljekova Nikola Antovićkazao je za “Dan” da su sa liste skinuli preko 40 medikamenata koji više ne odgovaraju uslovima savremene terapije i ne zadovoljavaju kriterijume u pogledu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti, kojima je istekla dozvola za lijek i za koje proizvođač nije dostavio saglasnost za utvrđivanje cijena u skladu sa vladinom uredbom o listi ljekova.

Ipak, ističe on, to su nadomjestili uvođenjem novih ljekova.

“Uveli smo 114 novih ljekova. Na listi je sada preko 1.500 medikamenata za sva oboljenja. Sve ljekove koje smo skinuli sa liste nadomjestili smo drugom terapijom, koja u najvećem procentu pada na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje”, tvrdi on.

Istakao je da su posebno vodili računa da ljekovi budu dostupni najugroženijim grupama stanovništva i teško oboljelim građanima.

Objašnjava da su ljekovi sa osnovne liste besplatni za pacijente u cijeni najviše do 48 odsto u odnosu na cijenu paralele sa osnovne liste koja prelazi 10 eura.

“Ako cijena lijeka sa osnovne liste ne prelazi 10 eura, građanin može doplatiti i iznos veći od 48 odsto, ali je riječ o veoma malim doplatama. Ljekovi sa doplatne liste, osim nekoliko izuzetaka, doplaćuju se iznosom koji ne prelazi 2,50 eura. Paralele su neuporedivo jeftinije, iako imaju isti sastav kao i original, što je i medicinski dokazano i i uslovljeno propisima. Imamo građane koji ipak hoće osnovni lijek i on može da pređe iznos od 48 odsto sa doplatne liste, tako da ukoliko je paralelni lijek 1,20 eura, moraju još toliko da doplate da bi kupili medikament koji traže. Broj ljekova, koji spadaju u grupu ljekova do 10 eura, a koje dijelom moraju da plaćaju građani, nije velik. Vodili smo računa da to budu realne cijene i da ne opterećujemo budžet građana”,kaže on.

On je dodao da su uvedeni ljekovi koji tretiraju dijabetes, multipla sklerozu i onkološka oboljenja, kao i trombolitička terapija, ljekovi za hipertenziju, novi medikamenti za infektivne bolesti, posebno za HIV i hepatitis C, ljekovi za transplantacioni program, autoimune bolesti i psihijatrijske bolesti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.