Podvig za Ginisa  prešli Saharu električnim automobilom Tesla
Foto: Profimedia

Podvig za Ginisa prešli Saharu električnim automobilom Tesla

Njihov podvig trajao je 16 dana u okviru relija Budimpešta - Bamako na kom su učestvovali sa automobilom Tesla Model X.

Tim Tesla čiji su članovi Hrvati Saša Cvetojević i Oleg Maštruko, te Čeh Tomas Konvičik postali su prvi na svijetu koji su električnim automobilom Tesla Model X prešli Saharu, pa su se tako kandidovali za Ginisovu knjigu rekorda.

"Prema našim saznanjima, nijedan električni automobil prije nas nije prešao Saharu. Ne tvrdimo da su naši podaci tačni niti je to nužno presudno, ali prijavili smo ovaj projekat i Ginisovoj knjizi rekorda, pa ćemo videti rezultate.

Imamo fotografije, GPS tragove i potpise svjedoka", rekao je Cvetojević..

"Po mom mišljenju, jedino što može da obori našu prijavu je ako je neko vrlo skroman i tih već to napravio, i to van organizacije nekog relija, dakle potpuno sam i bez agregata, uz beskonačno spora punjenja na utičnici, a da to nije nigde objavio ni u medijima ni na društvenim mrežama. Ako takva osoba ili tim postoje, mi im šaljemo čestitke. Na ovaj put nismo krenuli zbog obaranja rekorda, ali ako i to možemo dodati kao šlag na tortu, zašto da ne", smatra Maštruko.

Manjak izvora električne energije nije bio jedini problem s kojim se suočio hrvatsko-češki trio, a najteže trenutke su doživjeli nakon što im se pomoćno vozilo, Dačia Dokker, zaglavilo u pijesku, te mu je prilikom izvlačenja stradala guma.

Rezervne felne su smetale kočnicama, a od sigurnog odustajanja Teslin tim je spasao član mađarskog tima, koji im je savjetovao da na prednji točak montiraju zadnje gume s felnama od Dačie, a na zadnji jedan od rezervnih.

Izvor: Tportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.