Crnogorsko zdravstvo ostvarilo najveći napredak u 2017. godini
Kenan Hrapović, Foto: AA

Bolja za 9 mjesta

Crnogorsko zdravstvo ostvarilo najveći napredak u 2017. godini

U ovogodišnjem izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) Crna Gora je ostvarila značajan napredak kada je u pitanju kvalitet zdravstvenih usluga, saopštio je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović. Crna Gora je ostvarila najveći napredak od svih zemalja i sa pretposljednjeg 34. mjesta napredovala za devet mjesta.

U istraživanjima ECHI izvještaja i 2015. i 2016. godine Crna Gora je bila na samom dnu kada je u pitanju kvalitet zdravstvenih usluga. Međutim, najnoviji rezultati pokazali su značajan napredak, pa je Crna Gora sada na 25. mjestu, javlja Anadolija.

Ministar Kenan Hrapović ističe da se efekti reformi u zdravstvu već vide. 

„Reforme su i bolne i teške, a rezultati nisu brzi i lako uočljivi. Zdravstveni sistemi su posebno osjetljivi na bilo kakve promjene. Zato, posebno ističem da je za reforme potrebno, kako dodatno angažovanje ljekara i svih zdravstvenih radnika i kako njihova volja i želja, tako i razumijevanje naših građana, odnosno naših pacijenata, jer sve promjene se čine samo sa jednim ciljem - a to je podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite za naše građane“ , kazao je Hrapović. 

Naveo je da se ove godine sa specijalizacije u crnogorski zdravstveni sistem vraća još 50 ljekara, što će dodatno doprinijeti poboljšanju. 

Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja kazala je da ove godine nije bilo strepnje od rezultata istraživanja. 

"Znali smo da energija i trud koju smo pokazali u 2017. siguran su garant da ćemo napredovati na listi. Ovaj napredak postignut je uvođenjem elektronskih servisa, elektronskog zakazivanja pregleda i elektronskih recepata, a prije svega zahvaljujući smanjenim listama čekanja“, kazala je Miranović. 

2018013022841170530286954Web

Miranović i Hrapović, Foto:AA

Poručila je da više nema velikih čekanja kod specijalista na preglede. 

„Uspjeli smo uz saradnju cjelokupnog zdravstvenog sistema da riješimo problem zakazivanja recimo endokrinoloških pregleda. Uspjeli smo da listu čekanja za zamjenu kuka smanjimo na mjesec do dva, da nema više liste čekanja za operaciju katarakte. Nema više liste čekanja za pregled kod dječijeg ortopeda. Uspjeli smo da se pregled ultrazvukom kukova kod beba obavlja u ordinaciji pedijatra, za sada u nekoliko njih, a do kraja godine u svim pedijatrijskim ordinacijama. Takođe smo uspjeli da magnetna rezonanca ne bude želja, već stvarnost koja se realizuje u okviru mjesec dana“, kazala je Miranović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.