U Crnoj Gori se još ne primjenjuje HPV vakcina, odluka nije jednostavna
Ilustracija

Najučinkovitija mjera prevencije mnogih genitalnih maligniteta

U Crnoj Gori se još ne primjenjuje HPV vakcina, odluka nije jednostavna

U Crnoj Gori se još ne primjenjuje HPV vakcina protiv humano papiloma virusa, iako se smatra jednom od najučinkovitijih mjera prevencije mnogih genitalnih maligniteta.

Kako su Pobjedi kazali iz Instituta za javno zdravlje, prije nego što se ova vakcina uvrsti u program vakcinacije neophodno je imati ključne podatke o HPV infekciji, zatim analize učestalosti karcinoma grlića materice u populaciji, kao i uzrast u kojem se to oboljenje najčešće javlja.

"Odluka o uvođenju vakcine nije, niti može biti jednostavna. Ona će biti donešena u najboljem interesu naše populacije i na način koji će omogućiti najbolji sinergetski efekat sa već postojećim mjerama i strategijama prevencije. Tek nakon sprovođenja adekvatnih mikrobiološkoepidemioloških studija, analize ekonomskog uticaja – održivosti i isplativosti biće donešena odluka koji tip vakcine i na koji način će biti uveden u program imunizacija", naveli su iz Instituta.

HPV vakcina preporučuje se djevojčicama (ali i dječacima) od 12. do 14. godine prije nego što su stupile u seksualne odnose, iz razloga što je prioritet smanjiti obolijevanje od karcinoma grlića materice.

U nekim zemljama ta granica je devet godina.

Od raka grlića materice sve češće obolijevaju mlađe žene, iako je ta bolest u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori, je u 2013. godini od karcinoma na grliću materice oboljelo 109 žena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.