Oko 60.000 penzionera zaduženo
Ilustracija

Kredite vraćaju i nasljednici

Oko 60.000 penzionera zaduženo

Najstarija populacija u Crnoj Gori zbog redovnih mjesečnih primanja predstavlja poželjne klijente za banke koje su proširile ponudu penzionerskih kredita, a i ugovori koje Fond PIO ima sa bankama doprinijeli su da oni imaju određene povoljnosti.

Banke su postepeno povećale iznose kredita koji su dostupni penzionerima - do 20.000 eura i oni su u većini slučajeva obezbijeđeni polisom životnog osiguranja, a manje žirantima.

Prema podacima Partije penzionera (PUPI): oko 60.000 penzionera zaduženo je kod crngorskih banaka. Sagovornici “Vijesti” na temu penzionerskih kredita su bili PUPI, Erste, Sosijete i Hipotekarna banka.

Iz sve tri banke saopštili su da imaju široku ponudu penzioneriskih kredita i da se oni odobravaju tako da posljednja rata kredita dospije najduže do 75. godine penzionera.

Ta granica je manje - više standardna i računa se na osnovu statističkih podataka o prosječnom životnom vijeku. Naglašavaju da svaki kreditno sposobni penzioner, uz odgovarajuća sredstva obezbjeđenja, može podići kredit, s tim što će rok otplate prilagoditi svojim godinama, odnosno treba voditi računa da u momentu otplate posljednje rate nema više od 75 godina.

Kako su objasnili iz sve tri banke, u slučaju smrti korisnika kredita ako je ugovorena polisa osiguranja onda se ona koristi da se naplati ostatak kredita, a ako nema polise kredit dug vraćaju nasljednici.

“Ako je ugovorena polisa osiguranja, nasljednici nemaju obavezu vraćanja kredita. U drugim slučajevima, nasljednici, shodno zakonima, nasljeđuju i imovinu, potraživanja i dugovanja srazmjerno dijelu koji im pripada, a na osnovu sudske odluke. No, u svim situacijama banka uvijek nastoji da kroz razgovor sa klijentom ili njegovim nasljednicima, sagledavajući sve relevantne okolnosti dođe do obostrano prihvatljivog dogovora i prostora za nastavak saradnje”, kazao je direktor sektora za poslovanje sa stanovništvom u Erste banci Relja Đurović.

U Sosijete su objasnili da u slučaju da korisnik kredita premine - ako je polisa životnog osiguranja bila sredstvo obezbjeđenja, kredit će otplatiti osiguravajuća kuća.

„Ako to nije slučaj, a znamo da je zakonom predviđeno da nasljednici u ostavinskom postupku nasljeđuju ne samo imovinu, već i prava i obaveze pokojnika, onda će i otplata kredita biti obaveza nasljednika u visini njihovog nasljednog dijela. Dešavalo se da bude i takvih slučajeva”, pojasnili su u Sosijete banci.

U Hipotekarnoj banci objasnili su da su im proizvodi dizajnirani tako da zadovolje potrebe klijenata, pa su svi krediti namijenjeni penzionerima osigurani polisom osiguranja, pa porodici ne ostaju neriješeni i neplaćeni računi.

“Ako kredit nije osiguran tim instumentom osiguranja, banka traži najbolji model i rješenje, prvenstveno u dogovoru sa porodicom. Naše iskustvo je pokazalo da su porodice korisnika kredita spremne učestvovati i riješiti nastalu situaciju”, kazali su u Hipotekarnoj banci.

Kada je riječ o minimalnom iznosu penzije koji je neophodan da bi se dobio kredit u Erste banci su kazali da je to 100 eura. U Hipotekarnoj nije definisan minimalan iznos, već postoji menanizam „kreditna sposobnost korisnika kredita“.

RTCG/Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.