Kamile diskvalifikovane, uljepšavali ih botoksom
Foto: Ilustracija

Festival u Saudijskoj Arabiji

Kamile diskvalifikovane, uljepšavali ih botoksom

Dvanaest kamila diskvalifikovano je na konkursu ljepote u okviru Festivala kamila koji se svake godine u januaru održava u Saudijskoj Arabiji, a sa ovog neobičnog takmičenja su eliminisane, jer je za njihovo uljepšavanje korišćen - botoks!

Nagrade su pozamašne – ukupne vrijednosti od čak 46 miliona eura – pa vlasnici učesnica nerijetko pribjegavaju kontroverznim metodama kako bi se dokopali vrijedne titule, prenosi francuska televizija BFM.

„Koristili su botoks za usta, gornju i donju usnu, njušku, pa čak i za vilicu“, kaže Ali al Mazruei, sin emiratskog uzgajivača kamila.

Kako je objasnio, time se glava kamile uvećava, što je poželjno kako bi se zadovoljili standardi ljepote.

Neki u varanju idu još dalje pa, na primjer, svakodnevno izvlače kamili usne kako bi ih učinili istaknutijim, ili pak koriste hormone da bi bile mišićavije.

„Svi žele da pobijede“, ističe jedan vlasnik kamile koja učestvuje na konkursu.

Pored toga što je kod nekih kamila korišćen botoks, neke su i farbane ili operisane kako bi im se smanjile uši.

Godišnji Festival kamila kralja Abdulaziza je važan događaj koji traje mjesec dana, a održava se svakog januara na periferiji Rijada gdje tom prilikom defiluje oko 30.000 kamila – ove godine pred očekivanih 300.000 gledalaca.

Glavni kriterijumi pri ocjenjivanju ljepote kamile su tanke i male uši i što veća njuška, kao i opšti fizički izgled i položaj grbe.

Zabranjeno je operisati kamilu kako bi joj se izmijenio oblik tijela ili sasekle uši, a zabranjeno je i korišćenje lijekova.

Kamila je, inače, simbol Saudijske Arabije, kako je Rojtersu rekao predsjednik žirija Favzan el Madi.

„Nekada su ove životinje držane iz potrebe, a danas je to hobi“, zaključio je.

Izvor: Tanjug/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.