Crnogorci u prošloj godini uštedjeli 169,8 miliona, zaduženje  oko 1.800 eura po stanovniku
Centralna Banka

CBCG

Crnogorci u prošloj godini uštedjeli 169,8 miliona, zaduženje oko 1.800 eura po stanovniku

Crnogorski građani u bankama imaju 1,7 milijardi eura, dok su samo u prošloj godini uštedjeli 169,8 miliona, saopšteno je Vikend novinama u Centralnoj banci CBCG.

Podaci vrhovne monetarne institucije pokazuju da, uprkos niskim kamatama na štednju, koje su u decembru u prosjeku iznosile 0,69 odsto, što je godišnji pad od 0,24 procenta, povjerenje građana Crne Gore u bankarski sistem ne opada.

Zanimljivo je i da je ukupna štednja građana na kraju prošle godine bila veća od ušteđenog iznosa kompanija, koje su 31. decembra na računima imale 1,54 milijarde eura.

U strukturi ukupnih depozita najzastupljeniji su bili depoziti po viđenju, tačnije štednja koju klijenti mogu povući iz banke u bilo kojem trenutku, sa udjelom od 61,05 odsto, dok je preostalih 38,17 odsto činio oročeni novac.

Na kraju novembra prošle godine ukupna kreditna zaduženost crnogorskih građana je iznosila 1,13 milijardi eura, što je u prosjeku oko 1.800 eura po stanovniku.

To je skoro za 1.000 eura manje u osnosu na prosječnu štednju, koja po građaninu godišnje iznosi 2.726 eura.

Crna Gora ima najmanju ukupnu štednju u regionu, ali je po prosječnoj plati od 510 eura bolja od zemalja u regiji, kao i po štednji po glavi stanovnika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.