Simptomi koji otkrivaju probleme sa pankreasom
Ilustracija

Simptomi koji otkrivaju probleme sa pankreasom

Rak pankreasa spada u rijetke oblike raka probavnog trakta. Veliki problem predstavlja to što se ovaj oblik karcinoma otkriva uglavnom kada već uznapreduje. Simptomi se vrlo rijetko pojavljuju u ranoj fazi bolesti, pa ga je teško otriti kada još uvijek može da se liječi.

Zato je važno dobro poznavati simptome ove vrste raka, kaže profesor hirurgije doktor Anton Bilčik. Sve ove simptome treba shvatiti uslovno, i ne treba odmah sebi uspostaviti dijagnozu raka, već samo obratiti pažnju na zdravlje i otići na pregled. 

Simptomi raka pankreasa su: 

1. Oči i koža su žuti 

Žute oči i koža mogu da ukazuju na niz zdravstvenih problema, od kojih je jedan upravo rak gušterače. Bez obzira na uzrok, taj simptom nikada ne biste smjeli da ignorišete. 

2. Nadutost 

Nadutost posle velikog obroka je normalna, ali to ne bi trebalo da traje danima. Ovo je jedan od prvih simptoma koji žene primjećuju, ali se ne obraćaju doktoru jer misle da to nije veliki problem. 

3. Gubitak apetita 

Tumor u abdomenu može da pritisne obližnje organe, uključujući i želudac, i zato osoba može da se osjeća kao da je sita, a da satima ništa nije jela. Konzumiranje hrane može čak da bude i bolno. 

4. Gubljenje kilograma 

Prethodni simptomi mogu da dovedu i do brzog gubitka tjelesne mase. Kad god se to učini neobjašnjivim, važno je javiti se doktoru. 

5. Bolovi u krstima 

I ovaj problem je izazvan rastom tumora koji vrši pritisak na leđa i leđne mišiće. Ako je bol konstantan, ne nestaje posle ciklusa, ili nije problem sa kičmom, može da ukazuje na pankreas. 

6. Tamnija mokraća 

Tamna boja urina znak je dehidracije, ali može da sugeriše i na gušteraču. Tumor prouzrokuje manje lučenje žuči, što utiče na povišeni bilirubin u krvi i na smeđu boju mokraće. Ako ni posle većeg unosa vode mokraća ne posvijetli, vrijeme je za pregled. 

7. Svrab 

Porast bilirubina u koži može da poveća i osjećaj svraba čak i prije nego što koža požuti. 

8. Neobična stolica 

Ako je vaša stolica svijetla, sivkasta ili masna, uzrok može da bude gušterača. Ako nema dovoljno žuči, jer je tumor blokira, bilirubin koji stolici daje karakterističnu smeđu boju, ostaje u vašem sistemu umjesto da izlazi kroz stolicu. 

9. Bol u želucu 

Bol u želucu može da djeluje bezazleno i nešto zbog čega se ne ide kod doktora, ali može isto da bude i simptom oboljenja gušterače. Ona je smještena iza želuca, pa tumori mogu da ga pritiskaju i da prouzrokuju bolove. 

10. Osjećaj umora 

Jednom kada su simptomi očigledni, rak je već sigurno u kasnijem stadijumu. I zato je važno obraćati pažnju na neodređenije simptome, kao što su opšti osjećaj umora i oboljenja koji traje više od nedjelju - dvije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.