Foto: Gov.me

Ministarstvo kulture i CANU predložili projekte za saradnju u 2018.godini

"Realizovaće Leksikon likovnih umjetnika CG, projekat Kulturno nasljeđe..."

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević razgovarali su o saradnji dvije institicije u okviru zajedničkih projekata koje realizuju i predložili modele za nastavak saradnje u 2018. godini.

"Sagovornici su istakli značaj Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i CANU, potpisanog prošle godine, koji je postavio osnovne kriterijume i uslove saradnje. Shodno potpisanom dokumentu realizovan je projekat obilježavanja 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca, što je, kako je ocijenjeno projekat od velikog značaja za kulturu i identitet Crne Gore" saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar Bogdanović i predsjednik CANU Vukčević dogovorili su saradnju na izradi Leksikona likovnih umjetnika Crne Gore, koju je pokrenula CANU.

“Prepoznajući važnost i značaj ovog za crnogorsku umjetnost kapitalnog projekta sa zadovoljstvom će se uključiti i Ministarstvo kulture”, istakao je Bogdanović. 

“Crnogorska akademija nauka i umjetnosti realizovaće i projekat Kulturno nasljeđe Crne Gore – kontinuitet identitet, kao višegodišnji projekat, koji bi prvi put objedinio sve kulturne i istorijske osobenosti Crne Gore, od najranijih perioda do danas i podrška Ministarstva kulture biće od posebnog značaja,” istakao je Vukčević. 

Bilo je riječi i o projektima koji će doprinijeti promociji i valorizaciji bogate kulturne baštine Crne Gore, sa posebnim akcentom na arheološke lokalitete Duklja, Svač i Crvena stijena. Prepoznat je značaj Starog grada Bara i predloženo da u saradnji sa međunarodnim partnerima pronađemo mogućnost za finansiranje njegove sanacije i popularizacije. 

Vukčević prihvatio je prijedlog da se CANU uključi u projekat izrade Arheološke mape Crne Gore, na kojem radi Centar za konzervaciju i arheologiju a koji će na jednom mjestu stručnoj i naučnoj javnosti predstaviti lokalitete Crne Gore. 

Kako će Ministarstvo kulture tokom 2018. godine izmijeniti Zakon o državnim nagradama dogovoreno je da se tokom pripreme izmjena Zakona u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti organizuje okrugli sto na kojem će se čuti stav istaknutih umjetnika i naučnika. 

Sagovornici su, na kraju, naglasili značaj saradnje Ministarstva kulture i CANU i naveli da su uvjereni da će projekti na kojima sarađuju dvije institucije biti sve brojniji i sveobuhvatniji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.