Građani da učestvuju u procesu donošenja odluka kod pristupanja EU
Foto: Gov.me , sa okruglog stola

PPCG ključna smjernica za okončanje pregovora o pristupanju

Građani da učestvuju u procesu donošenja odluka kod pristupanja EU

Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (PPCG) 2018-2020 jedan je od najvažnijih strategijskih dokumenata i sadrži sve ključne aktivnosti čije je ispunjavanje u narednom periodu neophodno za uspješno okončanje pregovora o pristupanju EU, poručeno je na današnjem okruglom stolu.

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova, Marina Vujačić, pojasnila je da Program 2018-2020, koji bi Vlada uskoro trebalo da usvoji, omogućava jasnije, brže i operativnije praćenje, koordinaciju i sagledavanje aktivnosti svih ključnih nosilaca procesa.

“Vremenski okvir PPCG-a određen je kako bi obaveze pratila i izvršavala aktuelna Vlada do kraja svog mandata. Te obaveze podrazumijevaju dalji rad na usklađivanju domaćih propisa s evropskim, i što je još važnije, jačanje kapaciteta za njihovu kvalitetnu primjenu koja donosi vidljive i mjerljive rezultate, odnosno suštinske i mjerljive promjene za građane”, poručila je Vujačić.

Državna sekretarka je ukazala na važnost učešća civilnog sektora u izradi Programa, ocjenjujući da je Ministarstvo evropskih poslova na taj način omogućilo građanima da utiču na proces donošenja odluka koje ih se tiču i proces učinilo transparentnim i javnim.

Generalna direktorica za pravnu tekovinu EU u Ministarstvu evropskih poslova, Dragana Marković, istakla je da su u periodu 2018-2020 planirane ukupno 693 obaveze, od čega 126 u strategijskom, a 567 u zakonodavnom dijelu.

“Budući da Crna Gora teži što skorijem članstvu u Uniji, uloženi su maksimalni napori kako bi ovaj dokument predstavljao što potpuniji pregled obaveza koje Vlada u saradnji sa svim relevantnim subjektima u društvu treba da ispuni”, istakla je Marković.

Marković je ukazala da Crnoj Gori predstoji nova, još intenzivnija faza pregovaračkog procesa, koja podrazumijeva otvaranje preostala tri poglavlja, kao i proces privremenog zatvaranja poglavlja, zbog čega je neophodno da ključni dokumenti budu sveobuhvatni, koncizni i analitični, kako bi sve strukture uključene u integracioni proces imale jasan uvid u dinamiku ispunjavanja obaveza.

Učesnici okruglog stola su imali komentare i pitanja u dijelu pojednostavljivanja procedura, neophodnog jačanja kadra za korištenje pretpristupne podrške Evropske unije i usklađivanja s evropskim propisima koji se odnosne na ljudska i manjinska prava, te usaglašavanja s direktivama koje se tiču uslova za sticanje zvanja i vještina ribara na brodovima.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.