Robot dobio otkaz u marketu
foto: ilustracija

I dalje ne mogu zamijeniti ljude

Robot dobio otkaz u marketu

Robot Fabio koji je testiran u supermarketu u Edinburgu gdje je kupcima nudio besplatne uzorke hrane i pružao informacije o proizvodima, dobio je otkaz nakon samo nedjelju dana. Iako se Fabio trudio, zbunjivao je kupce i davao im je pogrešne informacije.

Robota su razvili naučnici sa Univerziteta Heriot-Vat, prenosi škotski Herald.

Luiza Margio, predstavnica marketinga, rekla je da joj se činilo da kupci uživaju u komunikaciji s Fabiom, ali da ti razgovori nijesu uvijek dobro napredovali.

Na primjer, Fabio se nije mogao kretati u trgovini i usmjeravati kupce na stavke koje su tražili. Umjesto toga samo im je davao opšta uputstva poput "sir je u frižideru, što nije bilo vrlo korisno", kazala je Margio.

Oliver Lemon sa Univerziteta Heriot-Vat izjavio je da je Fabio prototip, a da bi se ista tehnologija mogla koristiti za aerodrome i bolnice.

izvor: dnevno.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.