Na Mjesecu pronađena mreža tajanstvenih tunela
Ilustracija

Novo otkriće

Na Mjesecu pronađena mreža tajanstvenih tunela

Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je tunele koji vode duboko ispod površine Mjeseca, za koje je procijenjeno da bi mogli da budu idealni za novu lunarnu bazu.

Riječ je o tunelima koji su nekada davno nastali djelovanjem lave, prenosi „Ekspres“.

„S obzirom na njihovu veličinu, oblik, osvjetljenje i geološko okruženje, riječ je o dobrim kandidatima za lunarnu bazu“, rekao je vođa istraživanja doktor Pakal Li.

Do otkrića tunela naučnici su došli proučavajući snimke površine, na kojoj su se mjestimično vidjele rupe. Pokazalo se da su rupe zapravo otvori tunela, koji su nastali, najvjerovatnije, u vrijeme dok je na Mjesecu još bilo vulkanske aktivnosti.

Oko Mjesečevog ekvatora otkriveno je oko 200 sličnih otvora, a novi su uočeni na Sjevernom polu. U NASA smatraju da bi neki tuneli mogli da kriju i smrznutu vodu, što bi u tom slučaju bilo veliko olakšanje za buduće misije na Mjesecu, jer bi za putovanja mogle da raspolažu dodatnim prostorom i težinom.

Predsjednik SAD Donald Tramp naredio je NASA da pošalje tim astronauta na površinu Mjeseca.

„Naš sljedeći korak trebalo bi da budu dalja istraživanja, da potvrdimo da su ove rupe zaista ulazi u tunele i, ako jesu, da li sadrže led“, zaključio je doktor Li.

Sputnjik

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.