Epidemija boginja će potrajati, najugroženije bebe
Ilustracija

Vaksinisana djeca 95% zaštićena

Epidemija boginja će potrajati, najugroženije bebe

Ako se dijete potpuno vakciniše biće 95 odsto zaštićeno od morbila, boginja koje u Nišu trenutno ima više od 200 ljudi.

To je rekla načelnica pedijatrije niškog Doma zdravlja Snežana Zdravković, uz napomenu da su bebe najugroženije jer još ne mogu da prime MMR vakcinu, koja posljednjih mjeseci izaziva veliku polemiku među ljudima.

Zdravković kao glavni problem tu vidi informacije sa interneta u koje roditelji vjeruju, prenijele su Južne vijesti. 

Epidemija koja je proglašena u Nišu još u novembru uzima maha, a prema procjenama Zdravkovićeve, potrajaće još par mjeseci. 

Razlog je što Niš spada među gradove, kako navodi Zdravković, sa manjim brojem onih koji su primili MMR vakcinu. 

“Ono što mene brine su ona djeca koja u ovom trenutku nisu mogla da prime vakcinu – bebe. One su jako ugrožene i one nam obolijevaju, bebe od 5, 6, 7, 8 mjeseci, jer se vakcina prima u 13. mjesecu. Tako da su najugroženija kategorija ona djeca, koja su u uzrastu kada ne mogu da prime vakcinu”, kaže Zdravković. 

Sa njima se sprovodi odgovarajuća terapija i vodi se veća briga o njima, ali je, kako pojašnjava Zdravković, njihovo stanje veoma loše. Tu je i grupacija između 30 i 40 godina, dodaje, koja nije preležala morbile, a nije ni potpuno vakcinisana, tako da su i oni ugroženi. 

Podsjetimo, američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.