Oblik hrane otkriva za koji dio tijela je dobra
Foto: ilustracija

Oblik hrane otkriva za koji dio tijela je dobra

Hrana koja dolazi isključivo iz prirode često nalikuje na određene djelove našeg tijela. Prema starim vjerovanjima upravo oblik otkriva za šta je posebno dobra i ljekovita.

12 vrsta hrane koja svojim oblikom pokazuje za koji dio tijela je dobra i na koji način djeluje:

1. Grejpfrut - dojke

Grejpfrut, narandža i ostali agrumi iznutra podsjećaju na ženske mliječne žlijezde u grudima, a pomažu cirkulisanju limfe kroz dojke. Grejpfrut sadrži limonoid za koji je otkriveno kako štiti od raka.

2. Orah - mozak

Orasi su od davnina poznati kao hrana za mozak. Dobar su izvor omega-3 kiselina i imaju više antioksidansa, folne kiseline (vitamina B9) i vitamine E od ostalih orašastih plodova.

 

3. Šargarepa - oči

Nakon što prerežete šargarepu, možete vidjeti kako njena unutrašnjost nalikuje oku, preciznije zjenici. Beta-karoten iz šargarepe (koji joj daje narandžastu boju) pomaže u održavanju zdravog vida, štiti od makularne degeneracije (degeneracije žute pjege) i razvoja katarakte (sive mrene), otkriva The Earth Child..

4. Celer - kosti

Lišće celera podsjeća na kosti, a celer sadrži silicijum koji je dio onoga što kostima daje čvrstoću. I jedan detalj - kosti sadrže 23 posto natrijuma, a jednak postotak nalazi se i u celeru.

5. Rajčica - srce

Prerežete li rajčicu vidjećete kako podsjeća na presjek srca - ima "klijetke i pretklijetke". Ona ima više likopena od drugog voća a to je odlična hrana za srce i krv. Likopen dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Rajčica ima i puno C vitamina što je, takođe, važno za zdravlje srca.

6. Gljiva - uho

Presjek gljive nalikuje na uho, a one su prepune vitamina D koji je nužan za sprječavanje gubitka sluha. Zato, ne želite li nositi slušni aparat, jedite gljive.

7. Avokado - materica

Oblikom podsjeća na matericu i grlić maternice, a istraživanja su pokazala kako doprinosi ravnoteži hormona u tijelu i sprječavanja raka grlića materice. Upravo koliko treba djetetu da se razvije u materici - devet mjeseci, toliko je potrebno avokadu da iz cvijeta postane plod.

8. Đumbir - želudac

Vijekovima se koristi kao lijek za želudac, a dokazano i pomaže probavi. Takođe, njegov glavni sastojak - gingerol odličan je u borbi protiv mučnine i povraćanja.

9. Grožđe - pluća

Grožđe nalikuje alveolama u plućima koje omogućavaju prolazak kiseonika u krvotok. Prehrana bogata grožđem pomaže u borbi protiv raka pluća. Njegove sjemenke sadrže hemikaliju proanthocyanidin koja smanjuje jačinu napada kod astme uzrokovane alergijom.

10. Slatki krompir - gušterača

Ova vrsta krompira pomaže gušterači tako što stabilizuje nivo šećera u krvi. Uz to, bogat je vitaminom B6 koji usporava rast raka gušterače.

11. Pasulj - bubrezi

Za pasulj kažu da liječi bubrege i pomaže njihovom normalnom radu. Kada pogledate pasulj, on zaista ima oblik bubrega.

12. Smokva - testisi

Sjemenke u smokvi podsjećaju na spermatozoide, a dokazano je da smokve povećavaju pokretljivost istih što direktno utiče na plodnost muškaraca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.