U narednom periodu prioritet izgradnja Multimedijalnog centra

Bogdanović u Bijelom Polju

U narednom periodu prioritet izgradnja Multimedijalnog centra

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je danas Opštinu Bijelo Polje. Bogdanović i predsjednik Opštine Žurić ocijenili su da je dosadašnja saradnja Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje bila na visokom nivou.

 Istakli su festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore “Ratkovićeve večeri poezije”, u čijoj organizaciji i finansiranju učestvuju Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje. Razgovarano je o konceptu i programu ovogodišnjeg izdanja festivala. “Ministarstvo kulture stoji na raspolaganju JU “Ratkovićeve večeri poezije” u organizaciji svih programskih aktivnosti za naredno festivalsko izdanje”, rekao je ministar Bogdanović. 

Razgovarano je i o projektima opštinskih ustanova kulture, koje sufinansira Ministarstvo. Kako je istakao ministar Bogdanović, za realizaciju projekata u oblasti kulturne baštine za ovu godinu je opredijeljeno 40.000 eura. Ministar je pozvao ustanove koje se bave kulturno-umjetničkim stvaralaštvom da svoje projekte kandiduju na konkurs Ministarstva koji je u toku i trajaće do 10. februara - navodi se u saopštenju.

Žurić je upoznao ministra Bogdanovića da su odredbe zakona iz oblasti kulture ispoštovane u dijelu reorganizacije lokalnih ustanova kulture i imenovanja opštinskog savjeta za kulturu, dok je u procesu izrade opštinski program razvoja kulture.

Sagovornici su se saglasili da je od izuzetne važnosti osnivanje JU “Ratkovićeve večeri poezije”, čime je Bijelo Polje postalo jedina opština koja je u skladu sa zakonom institucionalizovala festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. 

Ministar Bogdanović je naveo da izdvajanja za kulturu Opštine i Ministarstva nijesu zanemarljiva, ali da je neophodno tražiti i druge izvore finansiranja.

“Pozivamo predstavnike lokalnih institucija kulture da u komunikaciji sa Ministarstvom kulture i deskovima za Kreativnu Evropu i Evropu za građane, koji su formirani u Ministarstvu, prijavljuju svoje projekte na konkurse Evropske komisije”, istakao je ministar Bogdanović.

Naglašeno je da će u narednom periodu prioritet biti izgradnja Multimedijalnog centra i Ministarstvo kulture će pružiti svu neophodnu podršku u cilju izrade projektne dokumentacije za izgradnju centra sa ljetnjom pozornicom, koji je planiran u aneksu JU Muzej Bijelo Polje, posebno preko Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja će definisati uslove za realizaciju ovog projekta.

Nakon sastanka ministar Bogdanović i predsjednik Opštine Žurić obišli su Centar za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović Strunjo”, koji je u okviru Programa razvoj kulture na sjeveru u prethodnom periodu opremljen uređajima scenske tehnike za realizaciju izvođačkih programa, što je finansirala Vlada sa 39.000 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.