U Željezari na djelu javašluk i neznanje
Foto:Onogošt

Bivši sindikalni vođa u nikšičkoj Željezari u razgovoru za Kodex

U Željezari na djelu javašluk i neznanje

Eksplozija mine u peći sa otpadnim željezom, koja se dogodila sinoć, jedan je u nizu incidenata u nikšićkoj Željezari otkako je njen vlasnik turska kompanija Toščelik. Nekadašnji gigant jugoslovenske i crnogorske industrije danas je mjesto opasno po rad, često su znali da poruče njeni zaposleni. I za to su najčešće bili sankcionisani umjesto da se njihovi navodi provjere a opasnosti otklone.

Iako medijski natpisi najčešće uz incidente u Željezari koriste floskulu kako „srećom niko nije stradao“ ostavljati sreći da reguliše proizvodni proces u najmanju ruku je nebriga za zaposlene.

A ta nebriga ogleda se u očiglednom javašluku i neznanju koje ovih dana vlada u Željezari, kaže za Kodex prvi sindikalni vođa u Toščeliku Željko Perović.

„Tako je i što se tiče konkretnog slučaja i sinoćnje eksplozije. Ja sam u Željezari radio kao referent za kontrolu prijema i to što se dogodilo da neka eksplozivna naprava dospije do peći sa otpadnim željezom je veliki propust ali i dokaz velikog neznanja i javašluka koji vladaju u Željezari.“ kaže za Kodex prvi sindikalni vođa u Željezari Željko Perović.

Perović je kaže, Željezaru napustio, odnosno otjeran je u penziju, upravo zbog sindikalnog djelovanja i nemirenja sa stanjem u preduzeću.

Kaže da je zbog svakog javnog nastupa i skretanja pažnje javnosti na uslove u Željezari trpio mobing od strane menadžmenta. Ali nije htio odustati.

Kaže da uz menadžment i državu krivi i radnike za stanje u nekadašnjem nikšičkom gigantu.

„Krivim ljude koji rade tamo. Koji ćute i ne smiju da progovore. Željezara je uništena a sa njom i naši životi. A niko ništa ne čini. Često čujem od svojih bivših kolega da im niko ne bilježi prekovremene radne sate, da im se plata nije povećavala otkako tamo gazduje Toščelik a kolektivni ugovor, rak rana Željezare najveći je problem jer je njenim gazdama dozvoljeno da ga ne primjenjuju.“ tvrdi za Kodex Željko Perović.

Istini za volju i kod pređašnjih sličnih incidenata radnici su govorili “Nije ni čudo što se ovo dešava. Uslovi su loši, radimo noću, ništa se ne ulaže, nemamo ni HTZ opremu, ni peć, ni kazan, i sve je bez dozvole. I robovi su bolje prolazili od nas. Voljeli bismo da neko uđe u Željezaru i prikaže realno stanje, ali i da svi oni koji pričaju hvalospjeve o investitoru dođu da se pogledamo u oči i da ih pitamo da li su vidjeli stvarno stanje ovdje. Rizikujemo živote za 350 ili 380 eura“.        

 No i tada bi se Uprava Toščelika ograđivala od ovakvih izjava i u medijima navodila pravila i procedure po kojima su zaposleni u Željezari  dužni da rade i obećavala da će “utvrditi razloge poremećaja tehnološkog procesa koji je rezultirao problemom u proizvodnji, te ćemo preduzeti mjere u cilju sprečavanja ponavljanja istog”.

Očigledno, kako tada, tako i danas.

Perović konstatuje da se sve dešava uz prećutnu saglasnost Vlade. Vlade, čiji su  predstavnici tokom procesa privatizacije kako kaže, radnicima obećavali sve i svašta a dobili su jedno veliko ništa.

“Žao mi je danas nikšićke mladosti koja je osuđena da radi u ovakvoj Željezari.”zaključuje razgovor za Kodex Željko Perović, prvi sindikalni vođa u Toščeliku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.