Vojni odbor NATO-a: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent
Foto: AA

Vojni odbor NATO-a: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent

U Briselu je okončana 178. sjednica Vojnog odbora NATO-a, a predsjednik tog tijela general Petr Pavel izjavio je da je to bila dobra prilika za načelnike generalštaba svih članica da razmijene mišljenja o važnim temama.

Po završetku dvodnevnog zasjedanja, novinarima su se obratili predsjednik Vojnog odbora general Pavel, američki komandant za Evropu Kertis Skaparoti i komandant Savezničke komande za transformaciju general Denis Mersijer, javlja Anadolija.

Pavel je istakao da su učesnici zasjedanja s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarali o vojnim i političkim prioritetima uoči samita lidera NATO-a koji će se održati u julu ove godine.

"Jedna od tema sastanka bila je sigurnosna situacija na jugu Evrope. To je jedan od najvećih izazova sa kojim se NATO suočava i to je tema koja se tiče cijelog svijeta", kazao je Pavel.

I na ovom sastanku NATO saveznika razgovarano je o situaciji u Avganistanu, a general Pavel je kazao da NATO sa zadovoljstvom prati uspjehe i napredak lokalnih avganistanskih snaga na terenu.

On je kazao da postoji konsenzus o neophodnosti postojanja čvrste i efikasne komandne strukture NATO-a i najavio da će o toj temi više biti govora na sastanku ministara odbrana svih članica koji će se održati narednog mjeseca.

Komandant NATO snaga u Evropi Skaparoti naglasio je da su se strateške sigurnosne okolnosti i izazovi pred NATO-om znatno promijenili.

"Sigurnosnu strategiju oblikuju činjenice da se Rusija ponovo pojavila kao strateški konkurent, kao i nestabilnost i terorizam na Bliskom istoku i u Africi", kazao je Skaparoti.

Osvrnuvši se i na tehnološka dostignuća u sferi sektora sigurnosti, Skaparoti je kazao da prijetnju predstavlja to što su ona dostupna i nekim nevladinim strukturama.

"Strateško jedinstvo je to što nas čini jakim. Za brzo i efikasno reagiranje komanda NATO-a mora biti elastična i u isto vrijeme čvrsta", kazao je Skaparoti.

Glavni akteri zasjedanja Vojnog odbora NATO-a u Briselu istakli su da NATO čini ozbiljne korake u borbi protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru te navode da je to jedan od zadataka i u narednom periodu.

Najavljen je nastavak podrške Iraku u borbi protiv terorističke organizacije ISIS jer, kako je kazao general Pavel, ISIS jeste poražen na vojnom, ali ne i na ideološkom planu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.