Sinđelić: Lideri DF-a su mi jedini problem u životu, Medojević izdao
Saša Sinđelić, Foto: Screenshot

Suđenje za pokušaj državnog udara

Sinđelić: Lideri DF-a su mi jedini problem u životu, Medojević izdao

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na izborni dan 2016. nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici. Na pitanja je advokata odbrane je odgovarao svjedok saradnik Saša Sinđelić. On je kazao da je odbio Edijev zadatak da ubije Đukanovića, kao i da je Medojević izdao. Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak 18. januar u devet sati.

Advokat odbrane pitao je svjedoka saradnika Sašu Sinđelića da li je i ranije bio organizator sličnih događaja, pominjući demonstracije 2015. godine.

''Ja nisam rukovodio nikakvim događajima i nisam bio organizator. Vezano za događaje od 2015. ja ih jesam pratio ali Rusi su bili ti koji su u odnosu na te događaje pominjali ovo za 2016”, kazao je Sinđelić.

Sinđelić je na dodatna pitanja odbrane naveo i da je Paju Velimiroviću naročito skretao pažnju da ne pominje oružje.

Svjedok saradnik je kazao i da nije dodao da nije nikakav drugi čovjek ove organizacije. ''Ja sam samo radio što mi je rečeno koliko su meni moja znanja omogućavala” kazao je Sinđelić. Sinđelić je ponovio optužbe da su Rusi došli na poziv Demokratskog fronta i da su oni molili za pomoć, a onda ih "namjestili".

On je odgovarajući na pitanja advokata kazao da sve novčanice koje je dobio od Edija nijesu bile u apoenima od  500 eura. Navodi da je refundirao svoj novac 35 hiljada eura.

Sinđelić je kazao i da je odbio Edijev zadatak da ubije bivšeg premijera. „Istog trenutka kada me to pitao ja sam znao da nemam mogućnosti da to uradim, jer je bezbjednosna situcaija bila loša, ne bavim se kriminalom“, kazao je Sinđelić.

Sinđelić je naveo da je od Crne Gore tražio garanciju bezbjednosti i pravično suđenje, te da mu je to obećano.

U daljem toku suđenja nakon pauze koju je zatražio Dikić zbog zdravstvenog stanja, Sinđelić je kazao da smatra da je Edi njegov prijatelj i da ga se on nikada neće odreći, kao i da nije imao diplomatski pasoš.

Svjedok saradnik je dodao da smatra da je Nemanja Ristić povezan sa policijom "jer je stao na stranu DF" i da misli da je i on "udbaš", ali da nije to mislio kada ga je angažovao iako je vjerovao da je rukovodstvo Zavetnika "izrešetano udbašima". 

Sinđelić je saopštio i da mu je Edi rekao da lideri DF ne smiju da ih izdaju, jer su snimljeni kako uzimaju novac.  Sinđelić je kazao da su mu lideri DF-a jedini problem u životu. "Ja nikakve probleme nijesam imao dok me nijesu izdali u DF-u", rekao je Sinđelić.

„Po onome što sam ja shvatio Američka ambasada je sigurno znala za ovo od strane DF-a i normalno da su radili normalno, jer DF nije izveo ljude, već su izdali ove ljude i mene", kazao je Sinđeliće u sudnici. On je još jednom lidere DF-a pozvao na poligraf.

Advokat Dražen Medojević je pitao Sinđelića da li mu je Edi ikada obećao da će ga upoznati sa nekim uglednim i moćnim čovjekom.

''Trebalo je ranije da se vidimo sa nekim ljudima ali nismo, taj neki biznismen je otputovao negdje. Ali bilo je nešto na Kalemegdanu gdje je rečeno da ne brinem i da u svakom trenutku mogu da krenem za Rusiju i da tamo da promijenim identitet'', kazao je Sinđelić.

On kazao i da nikada u životu nije imao kontakt sa Bebom Popovićem, te da su sa njim komunicirali lideri DF-a "da bi snimili film i diskreditovali Sinđelića“.

Sinđelić je u sudnici kazao da je siguran da je Nebojša Medojević lider Pokreta za Promjene izdao.

''Mislim na istog onog kojeg sam pomenuo ranije. Radi se o Nebojši Medojeviću, istog onog koji je bio za Mila Đukanovića, koji ga je čuvao i hvalio, koji je prao noge svim ambasadama. Apsolutno sam siguran da je on izdao, jer je on bio najbliži Đukanoviću i bio je najbliži Amerikancima", kazao je Sinđelić. O Medojeviću je iznio i podatke koje je, kako je saopštio čuo u medijima.

"On prvi pomenuo cifru od 100.000 eura i računao da ću ja biti ubijen i da će te pare biti nađene kod mene '', kazao je Sinđelić.

Na pitanje advokata Miroja Jovanovića da li je spreman da se podvrgne neuropsihijatrijskom pregledu, Sinđelić je kazao:

"Ako mi branilac predloži svog psihijatra kod kojeg je bio u Novom Sadu, jer ga ja znam lično, pošto je njegov psihijatar izuzetno dobar ja ću da zatražim da njegov psihijatar meni pomogne", kazao je Sinđelić.

Nakon toga sud je donio rješenje da Sinđelić bude udaljen iz sudnice. 

Na jučerašnjem ročištu upaljeni su telefoni iz dokazanog materijala, kada je odbrana posumnjala da se radi o manipulaciji, jer su telefoni koji su bili zapečaćeni godinu, imali 76 i 94 odsto baterije. 

Vještak za elektrokomunikacije Predrag Boljević kazao je da je očekivano da telefoni, koje su koristili svjedok saradnik Saša Sinđelić i optuženi Bratislav Dikić, imaju nivo punjenja koji je prikazan u sudnici.

Podsjetimo, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Na optužnici su Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Rtcg/Antena M/Kodex

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.