72 miliona eura uložena u podmorski kabl između CG i Italije
Podmorski kabl Crna Gora-Italija

Završetak radova naredne godine

72 miliona eura uložena u podmorski kabl između CG i Italije

U okviru projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom do sada je uloženo 72 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Dragan Kujović.

Ukupni planirani budžet iznosi 127 miliona eura, od čega je za interkonekciju sa Srbijom i ulaganja u internu mrežu obezbijeđen grant od EU od 25 miliona eura, pišu Vijesti.

Projekat realizuju CGES i italijanska kompanija Terna. Izgradnja je počela 2014. godine, a rok za završetak radova bio je početak ove godine, ali je prolongiran za narednu.

CGES gradi trafostanicu Lastva i dalekovode Lastva – Čevo – Pljevlja i Pljevlja – Bajina Bašta.

Kujović je naveo da je projekat od posebnog značaja za Energetsku zajednicu i da predstavlja dio transbalkanskog koridora.

„Do sada su na projektu realizovane brojne aktivnosti, od obezbjeđivanja zemljišta potrebnog za izgradnju, kreditnih sredstava, građevinskih dozvola, do angažovanja izvođača“, kazao je Kujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.