Medojević: Potreban najširi konsenzus o budućnosti zemlje
Nebojša Medojević

Medojević: Potreban najširi konsenzus o budućnosti zemlje

Politika SAD-a u ovom trenutku suprotna je vitalnim interesima naroda i države. Potreban je najširi konsenzus o budućnosti zemlje, poručio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

"Kad politička elita nije spremna da napravi nacionalni konzensus oko minimuma nacionalnih interesa, koje će onda svi braniti, bez obzira na pritiske spolja ili iznutra, onda to strani faktor odmah iskoristi da instrumentalizuje podjele i preuzme kontrolu. Nenaučena lekcija u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Medojevića.

Dodaje da se uništavanje opozicije i demonizacija političkih neistomišljenika vrati kao bumerang svakom vlastodršcu koji misli da mu je neki političar iz SAD-a ili Rusije, veći prijatelj od opozicije.

"Ideja demokratije je da se partije bore, a da zemlja pobjeđuje", kazao je Medojević.

Politika SAD-a prema Crnoj Gori je, prema Medojevići da se zadrži status quo. "Ništa novo, što DF nije objavio još u maju 2017.".

"Da Hojtova opozicija predvođena Rankom i Aleksom uđe u Vladu Duška Markovića, koji je njihov glavni guvernator kolonije, da se eliminise DF kao samostalna, autonomna i autentična opozicija , da se Đukanivić penzionise uz davanje imuniteta od krivičnog progona, da se RTCG preuzme od vlasnika Vijesti, da DAN postane proamerički dnevni list na ćirilici, da se spriječe bilo kakve promjene koje bi dovele do napretka i prosperiteta naroda. Model Kolonije sa poslušnim strankama koje će sve biti u Vladi, bez jake opozicije i nezavisnih medija. Država bez privrede, bez institucija, bez vojske, bez Vlade i parlamenta, bez države. Narod bez identiteta - savremeni robovi", navodi se u saopštenju.

Predsjednik PzP-a dodaje da je plan Hojta Jia iz maja propao.

"DF se hrabro bori i protiv nezampaćenog progona i pobjeđuje, Markovićeva Vlada je sve nepopulranija zbog povećanja poreza, povećanja cijena struje, goriva, ukidanja nadoknada majkama, nespobnosti da se obračuna sa kriminalom, Marković nije ugrozio Đukanovicevu kontrolu DPS-a i nije uspio da uvede ostatak opozicije u Vladu. Američka istraživanja pokazuju da je većina građana protiv članstva u NATO i da je Putin najpopularniji političar", navodi Medojević.

Prema Medojeviću, umjesto da sagleda sopstvene greške u politici prema Crnoj Gori, Hojt Ji i Stejt Department pojačavaju pritisak i guraju Markovića u sukob sa Đukanovicem oko kontrole DPS-a, a opoziciju i američke agente u medijima i NVO na proteste.

"Imaju samo jedan problem. Narod stoji iza DF-a i neće da budu ničiji robovi i ničija kolonija. Ni ruska ni američka. Još ovdje ima onih koji slijede put Svetog Petra Cetinjskog i naših predaka. Za čast, slobodu i dostojanstvo Crne Gore. Samo složno! Samo složno! Samo jako! Crna Gora je stara država. Prošle su mnoge imperije i Otomanska i Austrougarska, i Nacistička i Sovjetska, a mi smo opstali", kazao je predsjednik PzP-a.

Medojević ističe da se DF zalaže za široki nacionalni konsenzus o minimumu državnih interesa i vrijednosti, formiranje Prelazne Vlade koja će obezbjediti uslove za prve fer i slobodne izbore, i zastaviti prolitički progon neistomisljenika.

"DF je znao iskustva iz borbe protiv diktatura i da se do fer i slobodnih izbora dolazi samo pobunom. Nažalost, Hojtijeva opozicija je bila lojalnija SAD-u nego svojoj državi Crnoj Gori i prihvatila je da bude u funkciji ostvarivanja tuđih interesa. DF se zalagao za pomirenje Crnogoraca i Srba i pošteni dogovor sa manjinama u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, političke reforme i diskontinuitet sa totalitarnom prošlošću, radikalni zaokret u ekonomiji zemlje i odbacivanje pogubnog neoliberalnog bankarskog fašizma i čišćenje zemlje od kriminala i korupcije", navodi Medojević.

On ocijenjuje da to nije plan koji SAD ima za Crnu Goru i zbog toga, kako je kazao, imaju problem sa DF-om.

"Taj problem je prirodan i nije nerješiv. Samo ako se u fokus crnogorske državne politike stave naši crnogorski interesi. Državna politika Crne Gore ne treba da bude protiv interesa ni SAD ni Njemačke ni Rusije, osim u slučaju kada je politika SAD, Njemacke i Rusije prema Crnoj Gori suprotna interesima Crne Gore", zaključuje Medojević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.