Četvorogodišnjoj Riti ugrađena mehanička pumpa dok je čekala novo srce
Ilustracija

Hrvatska

Četvorogodišnjoj Riti ugrađena mehanička pumpa dok je čekala novo srce

Prvi put se u subotu u Hrvatskoj dogodilo da se četvorogodišnjem djetetu ugrađuje mehanička pumpa kako bi ono moglo izdržati čekanje donora.

To je izjavio Ante Ćorušić, direktor kliničko-bolničkog centra Zagreb u kome je operisana četvorogodišnja Rita, prenosi B92.

"Na sreću se dogodilo čudo - na dan kada je djevojčica operisana, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednog dječaka od osam godina iz Austrije", dodao je Ćorušić u razgovoru za HRT. 

"Djevojčica se dobro oporavlja, uobičajeno. Radi se o vrlo ekstenzivnom zahvatu jer je bila podvrgnuta dvema operacijama u roku od dvadesetak sati", dodao je. 

Operacija je trajala 4-5 sati, ali cijela akcija u što je uključena i dojava i transport, trajala je oko 12-13 sati, izjavio je i potvrdio da je djevojčica šest mjeseci bila na listi za presađivanje srca, a ukupno 11 mjeseci je njihov pacijent. 

"Danas je situacija stabilnija nego juče. Djevojčica je skinuta sa respiratora, osjeća se dobro i vjerujemo da će biti dobro. Naglašavamo da nismo pristalice velike euforije oko te situacije. To je bio kompleksan zahvat i komplikacije se mogu dogoditi", kazao je Ćorušić, dodajući da je zadovoljan razvojem situacije. 

Hrvatski mediji podsjećaju da je u subotu avionom Vlade Republike Hrvatske iz Beča do aerodroma Franjo Tuđman u Zagrebu hitnim medicinskim letom dopremljeno srce za presađivanje, a posle podne je operacija uspješno završena. 

Kako bi preživjela dok novo srce ne stigne, ranije je djevojčici bilo ugrađeno mehaničko srce. Samo nekoliko sati nakon toga, roditelji su dobili poziv koji znači sve i obavijestili ih da je novo srce za njihovu Ritu na putu. 

“Ona je snažna i vesela djevojčica. Rođena je kao zdravo dijete, a sve je počelo prije desetak mjeseci. Išle smo jedan dan u park i požalila mi se da je bole noge. Mislila sam da nije ništa strašno, ali je ubrzo počela da plače i govori da je jako boli. Odvela sam je kod ljekara i tada je otkriveno da ima diletacijsku kardiomiopatiju. Od tog je trenutka počela naša borba”, izjavila je Ritina majka Dina Knežević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.