Vozači, vrata od automobila ne bi trebalo da otvarate lijevo rukom (VIDEO)
Foto:Dreamstime

Vozači, vrata od automobila ne bi trebalo da otvarate lijevo rukom (VIDEO)

Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara lijevom rukom. Međutim, to nikako nije dobra ideja jer može nekog koštati života.

Nakon što parkirate automobil, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu prema nazad i imati prilike na vrijeme vidjeti prolazi li kraj vas biciklista ili motociklista kojeg bi otvaranjem vrata mogli srušiti, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, a moguće vas i povrijediti.

To se događa češće nego mislimo. 

Na primjer, biciklista ne može znati da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda što se događa na putu već automatski lijevom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom zapravo prisiljava vozača da okrene gornji dio tijela, a tada se puno veći dio ceste nađe u njegovom vidnom polju. U Holandiji vozači paze na te stvari pa puno češće koriste desnu ruku. Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada nismo ni razmišljali, piše CountryLiving a prenosi 24sata.hr.

Pogledajte u videu kako to izgleda na ulici:

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.