U novogodišnjoj noći ispod jastuka stavite špil karata, ona koju izvučete ujutru označiće vašu 2022.
Ilustracija

U novogodišnjoj noći ispod jastuka stavite špil karata, ona koju izvučete ujutru označiće vašu 2022.

Nova godina je vrijeme kada se podvlače crte, smišljaju planovi i želje i planira se kako se okreće novi list. Jedna od klasičnih novogodišnjih želja je "puno uspjeha", a naš narod vijekovima ima par običaja koji, kažu, garantuju uspjeh u predstojećem periodu.

Puno ljubavi, dobar posao, dobro zdravlje - to svi želimo i sebi i svojim bližnjima. A kako biste povećali šanse da se to zaista i desi, pokušajte da ispratite ove vjekovne narodne tradicije - ništa ne košta, a može da pomogne.

STAVITE SVE NA PAPIR

Tradicija nalaže da na 12 komada papira zapišete 12 svojih želja. Ostavite ih ispod jastuka i nakon slavlja prespavajte na njima. Ujutro, 1. januara, čim se probudite, zavucite ruku pod jastuk i izvucite tri papira. Prema narodnom predanju, to su tri želje koje će vam se u narednoj godini i ostvariti.

ISPOD JASTUKA IDE ŠPIL KARATA

Ako i dalje niste našli svoju srodnu dušu i silno želite da je baš ova godina ta kada će se to dogoditi, postoji narodni običaj vezan i za to! Kao i u prethodnom primjeru, i ovdje 31. decembra pod jastuk treba da stavite nešto - ali ne želje, već četiri kralja iz špila karata. Kada se prvog januara probudite, zavucite ruku pod jastuk i izvucite jednog koji će vam, prema predanju, biti suđenik.

PIK - Ako ste izvukli ovog kralja, to znači da će vaša ljubav biti starija od vas.

TREF - Ovaj kralj označava osobu koja je iza sebe već imala brak.

HERC - Ako ste izvukli ovu kartu, vaša druga polovina je mlada osoba.

KARO - Ovo znači da srodnu dušu već poznajete, odnosno da ćete je pronaći u vašem uskom krugu prijatelja.

I ZA NOVAC IMA OBIČAJA

Ako želite više novca u novoj godini (a ko to ne želi?) 31. decembra napunite sve novčanike u kući ali i sve predmete gdje držite pare - čak i stare novčanike koje čuvate a ne koristite.

Frižider takođe napunite i to više nego što biste inače jer to znači da vam naredne godine baš ništa neće usfaliti.

ZABRANJENO BACANJE

Prvog januara strogo je zabranjeno bilo šta baciti i iznijeti iz kuće - to uključuje i mrvice sa stolnjaka, a sve kako bismo izbjegli nestašicu i nemaštinu u narednoj godini.

ZDRAVLJE

Narodno vjerovanje kaže da u novogodišnjoj noći žene do 12 sati treba da budu ogrnute šalovima koje će skinuti u ponoć. Skidanjem šala simbolizuje se i ostavljanje svih bolesti i loših stvari u staroj godini.

ŠTA JESTI U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI?

Prema vjerovanjima, idealan meni za novogodišnju noć je prasetina sa dodatkom kupusa. Možda nije glamurozno, ali će vam donijeti više sreće od drugih namirnica.  Prase je bolji izbor od, recimo, teletine jer je prase mnogo živahnije. Bolje je i od živine jer se ona, iako je ostalim danima uglavnom najčešće konzumiramo, smatra "prljavom" i siromašnom. Zato za napredak na svim poljima gledajte da se u novogodišnjoj noći počastite kupusom i svinjetinom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.