OVE stvari ne radite 1. januara, možete ostati bez novca i sreće!
Ilustracija

Da li ste sujevjerni?

OVE stvari ne radite 1. januara, možete ostati bez novca i sreće!

Bez obzira da li sebe smatrate sujevjernom osobom, neka mala pravila i rituali se provlače iz godine u godinu, tako da su na određeni način postali dio naše kulture.

Možete ih ispratiti ili ne, u svakom slučaju, zabavno je znati neka od sujeverja koja se odnose na ulazak u Novu godinu.

U nastavku slijede najčešća vjerovanja kada se radi se o pravilima ponašanja koja važe za dan uoči kao i prvog dana nove godine (31. decembar i 1. januar), a za koja se vjeruje da će u narednoj godini donijeti sreću su.

Novogodišnja večera

Kada je praznična trpeza u pitanju, prema vjerovanju nekih kultura, ako pripremate jelo od mesa, poželjno je da to bude meso životinja koje nemaju krila (dakle, bez piletine i ćuretine). Prema određenim narodnim vjerovanjima, time obezbjeđujete da blagostanje ostane u vašoj kući, odnosno da ne "odleti" sa vašeg stola.

Radna godina

Obavite neki simboličan posao prvog dana Nove godine, iako je praznik. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, nekoliko riječi... Razmišljajte o poslu makar par minuta tog dana. Prema vjerovanju, ovaj čin simbolizuje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.

Poljupci za sreću

U ponoć obavezno podijelite poljupce sa dragim osobama. To se smatra potvrdom da će i u predstojećoj godini vaša ljubav i bliskost trajati.

Odnosi sa drugima

Slično običaju koji važi za Božić, važno je i ko će poslije ponoći, odnosno 1. januara, prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.

Crveno za sreću

Opštepoznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Za sreću u ljubavi, vjeruje se da je dobro nositi veš u crvenoj boji.

Postoji nekoliko vjerovanja koja se odnose na to šta ne valja raditi u toku ova dva dana.

Čak iako niste ljubitelj sms poruka, telefoniranja, slanja mejlova, ne propustite da čestitate Novu godinu dragim ljudima, kao i da odgovorite na čestitke. Time simbolično jačate veze među vama, razvijate osjećaj topline i prijateljstva.

Na samom početku godine, izbjegnite pozajmljivanje novca. Simbolika je jasna - ukazuje na to da ćete u toku godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj mjeri. Ovo vjerovanje se sigurno ne poklapa sa vašom dosadašnjom praksom, a to je da 1. januara ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo da razmijenimo kolače, razne poslastice i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, ipak, po ovom vjerovanju to ne bi trebalo raditi. Počastite sve vaše goste, to je svakako dobar znak, ali prilikom posjete drugima ne nosite ništa od jela.

Za to, sačekajte 2. januar.

U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

Isto tako, potrudite se da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

Za sreću sa novcem

Mali ritual - u svaki novčanik koji imate u kući stavite novac. To je znak da će sljedeća godina teći u blagostanju. Za sreću sa novcem važi vjerovanje da je dobar znak ući u novu godinu bez dugova i neplaćenih računa.

Kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.