Kina: Otvoren solarni autoput, površina providna
ilustracija

Kina: Otvoren solarni autoput, površina providna

Dionica autoputa sa solarnim panelima, duga jedan kilometar, otvorena je u Kini radi testiranja, prenosi Sinhua.

Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svjetlost mogla da dopre do panela.

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat časova godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat.

Električna energija koja bude proizvedena na toj dionici biće korišćena za osvjetljenje autoputa i putokaza, kao i za kamere, osvjetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet veze, navodi Sinhua.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.