Sa Novom godinom stižu i promjene: Inovacije na pametnim telefonima
Ilustracija

Dvije velike promjene

Sa Novom godinom stižu i promjene: Inovacije na pametnim telefonima

Pametni telefoni svake su godine sve bolji – ekrani su sve kvalitetniji i veći, procesori su sve snažniji, a napredna grafika omogućava uživanje u atraktivnim igrama i na mobilnim ekranima.

Iz godine u godinu svjedočimo evoluciji smartphonea, a za neku veliku i pravu revoluciju na ovom tržištu prva stvar koja bi se trebala riješiti jeste baterija jer jednom kada telefoni budu mogli raditi danima bez potrebe za punjenjem baterije mogućnosti će zaista biti nevjerovatne.

Ali, do tada možemo očekivati brojne manje ili veće inovacije na mobilnom tržištu koje će dodatno poboljšati korištenje pametnih telefona, a dvije takve inovacije možemo očekivati već sljedeće godine ili 2019.

Jedna od takvih inovacija jeste implementacija senzora za otiske prstiju ispod ekrana – kako ekrani sada zauzimaju cijelu prednju površinu ekrana, s prednje strane telefona više nema mjesta za ugradnju hardverske Home tipke.

toga mobilne kompanije odlučuju se za postavljanje senzora na zadnjoj strani telefona (što nije baš najpraktičnije rješenje) ili, kao u slučaju Applea, na Face ID, otključavanje telefona prepoznavanjem lica.

Nedavno su iz Synapticsa najavili kako su razvili senzor koji će se postaviti ispod ekrana tako da će običan dodir prsta po ekranu zamijeniti funkciju dosadašnje Home tipke na telefonima – zvanično predstavljanje ovog senzora najavljeno je za nadolazeći sajam potrošačke elektronike CES, dok će prva kompanija koja će predstaviti smartphone s njihovom tehnologijom biti Vivo. No, osim Vivoa, telefon sa senzorom za otiske prstiju ispod ekrana navodno će predstaviti i OnePlus na nadolazećem flagship modelu OnePlus 6.

Pored implementiranog senzora, druga velika inovacija na tržištu pametnih telefona o kojoj se priča u posljednje vrijeme su savitljivi ekrani – glasine o ovoj tehnologiji kruže godinama, ali prema informacijama objavljenim u posljednje vrijeme sve smo bliži predstavljanju prvog ovakvog telefona. Jedna od prvih kompanija koja bi mogla predstaviti telefon sa savitljivim ekranom je Samsung koji na razvoju ovakvih ekrana radi već jako dugo.

Dok telefone sa senzorom implementiranim ispod ekrana možemo očekivati već sljedeće godine, na Business Insideru kažu kako je malo vjerovatno da ćemo pametne uređaje sa savitljivim ekranima vidjeti već sljedeće godine te je vjerovatnije da će se na tržištu predstaviti 2019. godine.

zimo.dnevnik.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.