60 pripadnika OVK biće optuženi u Hagu, među njima Haradinajev brat i Tači
ilustracija

60 pripadnika OVK biće optuženi u Hagu, među njima Haradinajev brat i Tači

Više od 60 pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, među kojima su čelnici Kosova, biće optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu, a prve optužnice biće podignute već na 10. godišnjicu nezavisnosti.

Među kosovskim zvaničnicma koji će se naći na listi su brat premijera Kosova Daut Haradinaj, predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Skupštine Kadri Veselji, saznaje Insajder.com i dodaje da optužnice protiv Tačija i Veseljija neće biti podignute u prvom talasu.

Bivši komandant OVK Azem Sulja, biće prvi optuženi i izručen Hagu, saznaje Insajder i dodaje da će medju prvima biti optuženi Šukri Buja i Daut Haradinaj, prenosi Beta.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsjednik prelazne vlade koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u ljeto 1999. godine. Protiv Veseljija istraga se vodi zbog odgovornosti koju je imao kao nekadašnji šef ŠIK-a, obavještajne službe OVK.

Daut Haradinaj je osumnjičen za zločin na Radonjičkom jezeru, kada je ubijena grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma, a njihova tijela bačena u jezero. Optužnica je zasnovana na činjenici da su ta tijela pronađena u jezeru.

Sulja će biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je vodio Euleks pod nazivom "Blaca 2".

Skupština Kosova je u petak sa 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Veseljija, pokušala da sruše zakon o formiranju Specijalnog suda, što su osudile Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i EU.

Bivši predsjednik Vojnog suda OVK-a: Drago mi je što ću ići Hag

Bivši predsednik Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sokolj Dobruna, koji je po navodima medija medju prvima koji će optužiti Specijalno tužilaštvo za ratne zločine bivših pripadnika OVK-a, izjavio je danas da mu je drago što će ići u Hag.

On je rekao da je iz medija saznao o mogućnosti da ga optuži Specijalno tužilaštvo.

Dobruna je postao poznat kada je kao predsjednik Vojnog suda OVK-a osudio na strijeljanje aktuelnog poslanika Skupštine Kosova Bljerima Kučija koji je tokom rata bio dio vojnih formacija pod komandom Vlade u izbjeglištvu Bujara Bukošija.

Presuda nije izvršena a prema pisanju portala Insajderi, Dobruna će biti optužen da kao predsjednik suda nije preduprijedio hapšenja i ubistva velikog broja osoba bez suđenja.

Dobruna je ranije izjavio da neće sarađivati sa Specijalnim sudom, čije formiranje kako je naveo, predstavlja "veliku nepravdu" i "dovođenje u pitanje države Kosovo iz međunarodne zajednice".

Insajder je objavio da bi Specijalno tužilaštvo moglo da podigne optužnicu i protiv komandanta bivše OVK-a za operativnu zonu Nerodimlje Šukrija Buje koji je između ostalog, osumnjičen za napad na albansku porodicu u selu Godance u opštini Ljipljan.

Reagujući na te navode portala, Buja je rekao da nema informacija da će biti optužen pred Spedijalnim sudom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.