Jelovnik i godine: Šta da jedete kad imate 20, 30, 40...
ilustracija

Jelovnik i godine: Šta da jedete kad imate 20, 30, 40...

Ishranu treba mijenjati sa godinama, to znaju i vrapci na grani. Ono o čemu treba da vodite računa je da svom organizmu uvijek obezbijedite dobar i dovoljan energetski balans kako biste bile zdrave i snažne.

Pubertet 

Kalcijum je od velike važnosti za kosti adolescenata- u brojkama to iznosi 1300 mg dnevno, a potreban je i dodatak vitamina D.Vodite računa o unosu i potrošnji kalorija. 

20. i 30. 

U ovim godinama obaveze se naglo gomilaju, neredovno jedete, pa birajte više voće, povrće i vlakna. 

Barem dvije voćke dnevno, 400 grama povrća i 200 grama žitarica treba da budu vaš izbor. Što se tiče proteina, 100 grama po obroku biće dovoljno. 

40. i 50. 

Ulaskom u srednje godine žene se suočavaju sa velikim hormonskim promjenama. Bitno je da jedete što više hrane koja sadrži antioksidanse. Treba da pripazite na unos kalorija zbog usporavanja metabolizma i smanje fizičke aktivnosti. 

60. i 70. 

Ključ zdravlja su proteini. Razlog zašto su oni sada tako važni je brzo opadanje mišićne mase u ovim godinama. Uz proteine potreban je i kalcijum.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.