Izbjegavajte ovu turističku destinaciju, zbog smrtonosnog virusa
Kanarska ostrva, foto: Shutterstock

Izbjegavajte ovu turističku destinaciju, zbog smrtonosnog virusa

Svjetski putnici bi narednih dana trebalo da izbjegavaju Kanarska ostrva jer postoji rizik od izbijanja epidemije denga i žute groznice, piše “Dejli mejl“.

Zabrinuti radnici zdravstvenih službi iz Fuerteventure, jednog od ostrva koja čine Kanare, otkrili su komarca koji je zaslužan širenje prethodno spomenute dvije vrste smrtonosnih groznica. 

Insekt latinskog imena Aedes Aegypti lociran je u stambenom kompleksu Las Granadas u glavnom gradu ostrva Puerto del Rosariju. 

U velikom broju domova koju su mahom u vlasništvu stranaca sada se sprovodi dezinsekcija kako bi se izbjeglo potencijalno širenje epidemija. Od stanovnika Las Granadasa se tražilo da na 12 sati napuste svoje domove. Dodatnih 30 domova biće tretirano tokom narednih nekoliko dana. 

Pošto su komarci otkriveni u stambenom kompleksu, mnogi žitelji ostrva se boje da su se oni proširili bez njihovog znanja. Takođe, vlasti od lokalnog stanovništva traže da im pošalju fotografije svih komaraca koje uoče. 

Ovo su loše vijesti za sve koji iz zimom okovanih zemalja žele pobjeći u toplije krajeve. Naime, temperature na Kanarskim ostrvima u decembru se uglavnom kreću oko 20 stepeni Celzijusa. 

Basilio Valadares, direktor Instituta za tropske bolesti i javno zdravstvo Kanarskog područja, rekao je za El Pais da se do sada niko nije zarazio i da trenutno ne postoji rizik od širenja virusa. 

"Međutim, ako se nastane, komarci bi mogli početi da šire viruse poput denga groznice ili žute groznice. To se u krajnjoj liniji dogodilo na Zelenortskim ostrvima i Madeiri", rekao je Valadares. 

Smatra se da su komarci na Fuerteventuru stigli putem teretnih brodova, piše "Jutarnji".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.