Švedske škole moraju zaposliti 77.000 prosvjetnih radnika

Švedske škole moraju zaposliti 77.000 prosvjetnih radnika

Škole u Švedskoj narednih godina moraju angažovati oko 77.000 prosvjetnih radnika.

Nacionalna agencija za obrazovanje Švedske (Skolverket) je saopštila da je planirano da škole i ustanove za predškolsko obrazovanje narednih pet godina angažuju do 77.000 prosvjetnih radnika.

Potreba za novim učiteljima i nastavnicima je porasla prvenstveno zbog rasta broja stanovnika ove skandinavske zemlje.

Skolverket je saopštio da u toj zemlji postoji i potreba da do 2031. godine umjesto privremenog osoblja, bez zvaničnih kvalifikacija, angažuju nove prosvjetne radnike s potrebnim kvalifikacijama.

Peter Fredrikon, direktor Skolverketa, izjavio je da je važno da škole u Švedskoj postanu privlačno radno mjesto.

"Moramo posao prosvjetnih radnika učiniti privlačnijim. Svako ko ima bilo kakav uticaj u školama, ne samo nadređeni, treba doprinijeti tome da škole budu privlačnije radno mjesto", kazao je Fredrikson.

Škole u Švedskoj su već dugi niz godina pod strogim nadzorom zbog lošijih rezultata u međunarodnim izvještajima Pisa, Međunarodnog programa za procjenu znanja i vještina učenika, za 2013. godinu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.