30 crnogorskih studenata će stipendirati Vlada Mađarske

Program saradnje

30 crnogorskih studenata će stipendirati Vlada Mađarske

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Vili Gorica Program saradnje za period 2018-2020 kojim se konkretizuje saradnja u oblasti obrazovanja, te će naši studenti moći da apliciraju za 30 stipendija koje će na godišnjem nivou dodjeljivati Vlada Mađarske, a razmjena će biti omogućena i stručnjacima iz oblasti visokog obrazovanja.

Stipendije će se dodjeljivati iz oblasti poljoprivrede, umjetnosti i humanističkih nauka, inženjerstva, društvenih i ekonomskih nauka, pojašnjenjo je iz Šehovićevog resora.

"Pored utvrđenih stipendija, Pogramom je dogovoreno podsticanje aktiivnosti u okviru Centralno-evropske Inicijative i Centralno-evropskog programa za razmjenu studenata i predavača (CEEPUS), kao i saradnje između zemalja Jugoistočne Evrope. 
Ugovorne strane će podsticati i podržavati organizaciju obrazovnih i naučnih događaja na akademskim institucijama, kao i učešće stručnjaka na predavanjima i seminarima. Program predviđa i učešće na lokalnim i međunarodnim konferencijama, simpozijumima i radionicama. 
Pravni okvir za potpisivanje ovog Programa saradnje je definisan 27. januara 2017. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i mladih između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske. ", navodi se u saopštenju.

Program saradnje je takođe u skladu sa Zajedničkom deklaracijom o uspostavljanju unaprijeđenog prijateljstva između vlada Crne Gore i Mađarske, koja je potpisana 15. juna 2012. godine, te će doprinijeti međusobnom razumijevanju, povjerenju i prijateljstvu između naroda dviju zemalja prevashodno kroz saradnju u oblasti obrazovanja. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.