Fico: Balkan ponovo počinje da gori
Robert Fico

Zamljama ponudi perspektivu

Fico: Balkan ponovo počinje da gori

Slovački premijer Robert Fico upozorio je u susretu sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom u Njujorku, da Balkan "ponovo počinje da gori i da se mora nekim zemljama tog regiona ponuditi budućnost u Evropskoj uniji, jer će u suprotnom "ponovo jačati nervoza".

"Osjećamo, generalni sekretar i ja, da Balkan ponovo počinje da gori. Važno je da se nekim zemljama tog regiona ponudi perspektiva budućnosti u EU, jer će u suprotnom oblasti ponovo jačati nervoza", kazao je Fico slovačkoj agenciji TASR, prenosi Rtcg.me.

On je naglasio da su Evropi nužne i jake Ujedinjene nacije, zato što Evropska unija nije dovoljno jaka da se angažuje u nekim krizama.

"Stalo mi je do jake UN, zato što EU nije dovoljno jaka da se angažuje u nekim stvarima. EU u suštini nije ni prisutna u Ukrajini. Nemamo nikakav uticaj na zbivanja u Siriji", rekao je Fico.

Premijer je obećao Guterešu da je Slovačka spremna da podrži konkretne razumne projekte UN u Evropi u migracijskoj krizi, isto kao što podržava razumne projekte EU.

Gutereš je Ficu predstavio novi program pomoći Libiji i Italiji - da se migranti zadrže van evropskih granica a da im se pomogne, da se vrate u svoje domovine i da se tamo poboljšaju njihovi uslovi, u šta će zemlje Višegradske četvorke uložiti 36 miliona eura u fond za Libiju, u saradnji sa Italijom.

"Moramo i dalje da realizujemo projekte van EU i da izvučemo problem migracije u te treće zemlje", rekao je Fico.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.