Slavsko prejedanje nije dobro, evo zbog čega
Ilustracija

Slavsko prejedanje nije dobro, evo zbog čega

Nutricionista Jasna Vujičić navodi da je domaća kuhinja, prije svega bogata mesom, jer osim očiglednog pečenja, roštilja, kobasica, punjenih paprika, sarme, bez mesa nije moguće zamisliti ni svadbarski kupus, pasulj sa koljenicom ili rebarcima, burek sa mesom ili pilav.

“Prednosti su dostupnost, jer je ovakva ishrana dostupna na svakom koraku, od kioska na ćošku, do velikih marketa koji imaju kuvana jela. Posljedica (mana) je velika učestalost oboljevanja kardiovaskularnog sistema, dakle od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga”, objašnjava Vujičić za Alo.

Nutricionista ističe i da hrana bogata ugljenim hidratima diže nivo serotonina koji nam pomaže da se „borimo“ protiv depresije izazvanom mrakom i hladnim vremenom. Ipak, takvi obroci su nerijetko pravi atak na sistem za varenje.

Doktorka Branka Lazić objašnjava da nakon unosa teške i masne hrane mogu javiti stomačne tegobe, nadutost i osjećaj kao da smo progutali kamen.

“Ukoliko se jave ovakvi problemi znači da stomak ne može dobro da svari hranu, te mu je potrebno pomoći. Kod ovakvih tegoba najčešće se radi o nedostatku pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina. Kada se oni ne nalaze u pravo vrijeme na pravom mjestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane ali i od tjelesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo”, priča doktorka Lazić.

Pri odabiru pankreasnih enzima, doktorka kaže da je bolje birati one oblike enzima u formi sitnih granula, koji bi bi se lakše i ravnomernije pomiješali sa hranom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.