Koliko često treba voditi ljubav da bismo bili zdraviji?
Ilustracija

Koliko često treba voditi ljubav da bismo bili zdraviji?

Nova studija tvrdi da treba voditi ljubav najmanje jednom nedjeljno da bi seks povoljno uticao na zdravlje, tvrdi studija Univerziteta Kalifornija u San Francisku.

Naučnici su pratili seksualni život 129 žena i ispitanice su davale podatke o zadovoljstvu svojom vezom, kao i o konfliktima, podršci koji imaju od partnera i o intimnosti,prenosi B92.

Kada su uporedili testove krvi, ispostavilo se da su one koje su imale seks bar jednom nedjeljno imale znatno duže tijelomjere, koje se smatraju odgovornima za starenje. 

Tokom godina, tijelomjeri u našim ćelijama propadaju i skraćuju se kao rezultat starenja, ishrane, pijenja alkohola, kažu naučnici. 

Redovan seks može da popravi starenje i da produži tijelomjere, održavajući ćelije tako zdravima. Ova mala studija, naravno, traži dodatna istraživanja. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.