Ove godine dvije osobe stradale na radnom mjestu
Ilustracija

Kolektivnih povreda na sreću nije bilo

Ove godine dvije osobe stradale na radnom mjestu

U prvih deset mjeseci ove godine registrovano je 20 povreda na radu, od čega 18 teških, dok su dvije bile sa smrtnim ishodom, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kolektivnih povreda na radu u ovom periodu, kako su naveli, nije bilo.

"U oblasti građevinarstva desile su se tri teške povrede na radu", kazali su Pobjedi iz Inspekcije.

Iz Udruženja zaštite na radu navode da je veoma malo podataka iz ove oblasti i da je potrebno mnogo više inspektora rada kako bi poslodavci, a i zaposleni, bili upoznati o obavezama. Prema njihovim podacima, samo četiri odsto poslodavaca ima akt o procjeni rizika, što znači, kako tvrde, da inspektor nije obilazio firme.

Inspektor tokom nadzora, objašnjavaju u inspekciji, prvenstveno obavlja preventivnu funkciju, a preduzima upravne mjere i radnje kada se preventivnom funkcijom ne može obezbijediti svrha i cilj nadzora.

"U slučajevima kada su tokom nadzora bile utvrđene nepravilnosti većeg obima, izricane su mjere zabrane rada do otklanjanja nepravilnosti, bili su izdati prekršajni nalozi za novčano kažnjavanje, a svi predmeti u vezi sa uviđajem teških, kolektivnih ili smrtnih povreda na radu su procesuirani prema nadležnim tužilačkim ili sudskim organima, zato što propusti koji su doveli do povrede na radu nijesu vezani samo za oblast zaštite i zdravlja na radu", kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni objašnjavaju da inspektori za oblast zaštite i zdravlja na radu kontrolišu sprovođenje zakona, propisa donijetih na osnovu njega, kao i tehničkih i drugih mjera. Koordinatorka Udruženja zaštite na radu, koje postoji već 20 godina, Đina Janković, kaže da je potrebno još mnogo toga uraditi u ovoj oblasti kako bi se poštovali i primijenili evropski standardi.

"Često se dešavaju slučajevi povreda, obično na građevini, autoputu... Kada slučaj bude procesuiran, često prođe i po nekoliko mjeseci prije nego što saznamo uzroke kako i zbog čega se dogodio incident", kazala je Janković.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.