Proglasiti Dan crnogorskog jezika
Ilustracija

Proglasiti Dan crnogorskog jezika

Dodjeljivanjem međunarodnog koda za crnogorski jezik od Ujedinjenog savjetodavnog komiteta u Vašingtonu jedan je od najvećih praznika za montenegristiku, te bi jučerašnji dan trebalo proglasiti Danom crnogorskog jezika, kazao je Dnevnim novinama dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić.

Crna Gora je dobila međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO međunarodnog standarda, saopštio je juče na konferenciji za novinare direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević“ Bogić Rakočević. Oznaka za crnogorski jezik biće, kako je saopšteno CRN, nazivi na engleskom i francuskom Montenegrin (razlika je samo u akcentu), a u originalu crnogorski jezik na latinici i ćirilici.

Adnanirgi

Adnan Čirgić

Tim povodom, dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić za Dnevne novine kaže da bi jučerašnji dan trebalo proglasiti Danom crnogorskog jezika jer je ovo, kako kaže, jedan od najvećih praznika za montenegristiku.

“Međunarodnim kodom za crnogorski jezik stavlja se tačka na sve zlurade priče o tome kako crnogorski jezik nije jezik, kako je on dijalekat ili varijanta nekoga drugog nacionalnog jezika te kako se njime ozbiljni naučnici ne mogu baviti. Odluka o dobijanju međunarodnog koda za crnogorski jezik uticaće i na podizanje naše dosta inferiorne svijesti o sopstvenome jeziku, koja je sistematski građena kroz školski sistem u proteklih vijek i po”, napominje Čirgić.

On podsjeća da crnogorski jezik ima Pravopis, Gramatiku, Istoriju, Dijalektologiju.

“Imamo udžbenike crnogorskoga jezika za osnovne i srednje škole, imamo i Fakultet za crnogorski jezik, a sad konačno i međunarodni kod kao međunarodno priznanje crnogorskoga jezika od krovne ustanove”, kazao je Čirgić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.