Novi Sad: Žena inficirana HIV-om posle transfuzije krvi
ilustracija

Primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca

Novi Sad: Žena inficirana HIV-om posle transfuzije krvi

Jedna žena sa područja Južnobačkog okruga zaražena je ove godine HIV-om pošto je prošla kroz proces transfuzije krvi, objavio je novosadski lokalni portal 021.rs.

Kako se navodi, poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine zabilježen je 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Pokrajini.

Kao je 021.rs naveo, do infekcije je došlo kada je pacijentkinja primila krv "dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa".

Portal navodi da je u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija krv davatelja imala "nereaktivan rezultat", pa je upotrebljena za transfuziju.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su naveli da nije u pitanju propust zaposlenih, već takozvani "period prozora" od trenutka infekcije HIV-om, koji traje i do šest mjeseci i u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

"Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog događaja. Ni kod nas, ni u svijetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju", naveli su portal 021 iz Instituta.

Nadležni iz Instituta su dodali da ukoliko prilikom popunjavanja upitnika prije svakog davanja krvi, dobrovoljni davalac ne navede da je imao rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati, što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, krv se obrađuje i po potrebi izdaje za liječenje.

U Institutu su poručili da "ne postoji bojazan da neko od građana bude inficiran putem transfuzije krvi ovog dobrovoljnog davaoca".

"Zdravstveni radnici su obavijestili davaoca o njegovoj infekciji, nakon što je utvrđeno da je pacijentkinja inficirana putem transfuzije", naveli su u Institutu.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.