Svaki četvrti Pljevljak umire od zagađenja
Ilustracija

Pravo na zdravu životnu sredinu

Svaki četvrti Pljevljak umire od zagađenja

Crna Gora možda jeste ekološka država na papiru ali su u stvarnosti stvari potpuno drugačije. U stvarnosti imamo zakon koji se slabo primjenjuje, građane koji i ne znaju da imaju pravo na zdravu životnu sredinu i ekološku svijest na nivou…ko zna čega.

A pravo na zdravu životnu sredinu je jedno od osnovnih ljudskih prava i spada u tzv. prava treće generacije. I pored toga što postoji dobar normativnopravni i institucionalni okvir za zaštitu životne sredine, pred Crnom Gorom je još dosta rada kad je ova oblast u pitanju, zaključak je tribine “Pravo na zdravu životnu sredinu” koju su organizovali Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, NF Građanska alijansa, Zaštitnik ljudskih prava, uz podršku EU info centra a u susret obilježavaju Međunarodnog dana ljudskih prava.

pljevlja

“Svijest građana o značaju životne sredine i njenom uticaju na pojedinca i čitavo društvo i dalje su na niskom nivou, edukacije u ovoj oblasti su nedovoljne, intersektorska i multidisciplinarna saradnja državnih organa i stručne javnosti je još uvijek nepotpuna i nedovoljna,” rekao je ombudsman Šućko Baković.

To u prevodu znači da niko nikad nije odgovarao zbog činjenice da u Pljevljima svaka četvrta smrt nastupi zbog posledica zagađenja. Niko nikad nije odgovarao a niko nikad nije ni tužio odgovorne. Tako je to u ekološkoj državi, koja je samu sebe proglasila za ekološku, a na listi ekoloških zemalja svijeta je na 47 mjestu sa pet crnih ekoloških tačaka čijoj se sanaciji ne nazire kraj. 

pljevlja

“Mi nemamo sudsku praksu gdje možemo da kažemo da je neki građanin Pljevalja štitio svoje pravo na zdravu životnu sredinu, zbog izuzetno velikog stepena zagađenja. To zagađenje je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je u svojim nalazima navela da je svaki četvrti građanin Pljevalja umro od posljedica zagađenja u tom gradu. Onda se postavlja pitanje u čemu je problem kada je u pitanju ostvarivanje prava za zdravu životnu sredinu,” rekla je Jovana Janjušević ,NVO aktivistkinja i predstavnica koalicije 27.

Problem je možda u svima nama. Možda živimo tako da nas ne brine budućnost našeg potomstva. Kako će oni živjeti. Možda je kriva i država koja, kako reče ambasador Evropske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav, mora imati neophodne administrativne kapacitete za zaštitu životne sredine. 

pljevlja

“Crnoj Gori je potrebna jaka i dobro opremljena administracija na nacionalnom i lokalnom nivou za primjenu zakona o životnoj sredini. Poglavlje o životnoj sredini je jedno od najizazovnijih poglavlja, zbog čega je nastavak političke posvećenosti i podrške ovoj oblasti ključan,” zaključio je Orav.

I na još je jednu je stvar ukazao Orav. Reče evropski ambasador da nije slučajno da je zaštita životne sredine među vrijednostima navedena pod naslovom "solidarnost".

epcgpljevlja007hi

To, reče Orav, pokazuje da imamo moralnu obavezu, ne samo prema našim savremenicima, već i prema budućim generacijama, da štitimo životnu sredinu…

Kakvu odgovornost imamo prema Pljevljacima, niko nije rekao.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.