Pet razloga zbog čega bi trebalo svakodnevno da jedete kupus
Ilustracija

Riznica zdravlja

Pet razloga zbog čega bi trebalo svakodnevno da jedete kupus

Ljekovita svojstva kupusa su ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cijele godine, a posebno tokom zime.

1. Jača imunitet 

U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze za tom hranjivom materijom. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Najljekovitiji je kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom, piše punkufer.hr.

2. Podstiče probavu i mršavljenje 

Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi da se ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda koja se preporučuje osobama na dijeti. Uz to usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenihhidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, podstiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

3. Štiti disajne puteve 

Sok od kupusa djelotvoran je lijek kod plućnih bolesti, a njegovo grgljanje smanjuje bol u grlu. On pomaže u čišćenju disajnih puteva kod bronhitisa ili astme.

4. Čuva zdravlje želuca 

Kupus sadrži sulforafan. Riječ je o organskoj kombinaciji koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog toka želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminiše bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzorčnik čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti triput dnevno, prije svakog glavnog obroka.

5. Smanjuje upale u tijelu 

Ovo povrće ima snažna antiupalna svojstva, a obloge od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako djeluje preventivno protiv raka.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.