Pljačka narodnog muzeja-od šoka do zaborava
Narodni muzej na Cetinju

Ključ u nedovoljnom finansiranju kulture

Pljačka narodnog muzeja-od šoka do zaborava

Ima li ko ljepšu istoriju od Crne Gore? Ima li ko veću istoriju od Crne Gore? Ima li ko da o istoriji, kulturi i baštini manje brine? Na sva ova pitanja, koliko god bila retorička, moglo bi se reći ne. Jer, prije nekoliko, sva se Crna uzbunila Gora, čula da je iz Narodnog muzeja nestalo skoro 3 hiljade predmeta koji čine njenu kulturnu baštinu. Onda su se na u novinskim stupcima našle i riječi poput, pljačka, pohara, tragedija, nestalo nacionalno blago...i tako dalje, i tako dalje...

Nekoliko dana potom, iz vizure crnogorske javnosti potpuno je nestala priča i informacija da je ostala bez svoje kulturne baštine. Toliko je otprilike i trajala briga za nju, bez obzira na pomenute naslove. I onda se pitamo kako je moglo doći do toga da nestane 3 hiljade predmeta iz zbirki Narodnog Muzeja. Lako, zaboravljeni su kao što smo i mi za par dana zaboravili da ih nema. Kao što smo kulturu i kulturnu baštinu odavno zaboravili. Ako su zaboravljeni ne mora da znači da su svi i izgubljeni, konstatuje za Kodex istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.

„Formirane su komisije koje treba da popišu muzejske fondove. Vjerujem da će se tada mnogi od eksponata za koje se sada ne zna gdje su, pronaći. Moguće je da u tih tri hiljade nestalih predmeta ima preko hiljadu fotografija koje su mogle propasti usljed raznih poplava, požara i čega sve ne. Jer svega je bilo u proteklih četrdesetak godina.“ kaže za Kodex profesor Čilikov. 

aleksandarcilikov2

Aleksandar Čilikov

Dakle naš današnji odnos prema kulturnoj baštini nije kratkog vijeka. Kroz šta su sve prošli muzejski eksponati, zahvaljujući nebrizi društva, dobro je da ih i imamo. Jer mi se izgleda nečeg sjetimo samo kad nam zafali, drugačije nikako. Jer kako objasniti da smo do prije neku godinu za finansiranje kulture na godišnjem nivou izdvajali par desetina hiljada eura?

“Sad je to nešto bolje ali je i dalje nedovoljno. Ključ svih problema i leži  u nedovoljnom finansiranju kulture. Zbog toga nam je kulturna baština i propadala, onda je crkva počela da obnavlja kako obnavlja, bez dozvola nadležnih, ali ne mogu reći ni da se previše ljutim na njih jer se znalo desiti i da po dvije, tri godine čekaju bez odgovora.” kaže profesor Čilikov..

A ima li ko ljepše more? Ima li ko ljepše planine? Opet bi nam odgovor bio ne. Sve mi imamo, kad bi nas neko pitao samo ne znamo o tom da brinemo, niti znamo gdje je. Ali ga imamo moguće i zato što ga krijemo od pogleda ostalih. Šalu na stranu, kulturna baština nam je prijeko potrebna ako mislimo da ostanemo turistička destinacija.

“Kultura zahtijeva sredstva, ona ne može bez para ali ako želimo da budemo turistička destinacija onda moramo shvatiti da turizma nema bez kulture.”kaže za Kodex istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.

Sad kad nas je prošao šok od Narodnog muzeja možda bi trebalo nastaviti sa drugim institucijama kulture jer gdje god da se uđe stanje je isto, smatra profesor Čilikov. Nema, kaže Čilikov, institucije koja ima adekvatan popis kulturnog dobra kojim gazduje, osim nekih manjih jedinica čije je fundus skroman.

Zato nam se može desiti i da se obradujemo. Da na kraju ne bude mnogo eksponata koji nedostaju. Da možda pronađemo i neke za koje nismo ni znali da ih imamo. Profesor Čilikov tvrdi da su mnogi već locirani radom komisija. A i Specijalno tužilaštvo ispituje cijeli slučaj, mada kasno. Sa tim je trebalo početi koju deceniju ranije. Ili je možda neko počinjao, pa smo mi zaboravili? 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.