Evo šta podrazumijeva Predlog zakona o državnim službenicima i namještenicima
Suzana Pribilović

Pribilović: Objedinjeni podaci o broju zaposlenih

Evo šta podrazumijeva Predlog zakona o državnim službenicima i namještenicima

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila Predlog zakona o državnim službenicima i namještenicima čijim rješenjima je dodatno unaprijeđen normativni okvir za službenički sistem, stvoreni uslovi za kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima u smislu zapošljavanja i napredovanja po sistemu zasluga, te jačanje profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je nakon sjednice Vlade naglasila da je Zakon pripreman u atmosferi otvorenog dijaloga sa svim zainteresovanim javnostima, i "mimo onoga što predstavlja našu zakonsku obavezu, pa smo tokom ovog procesa, održali više javnih rasprava i dodatnih konsultacija sa domaćom javnosti, ali i sa Evropskom komisijom, koja je dala punu podršku predloženim rješenjima".

"Donošenjem ovog zakona u roku planiranom Strategijom reforme javne uprave za period 2016-2020. Vlada pokazuje jasno opredjeljenje i punu posvećenost ostvarenju zacrtanih strateških ciljeva u oblasti reforme javne uprave", kazala je Pribilović.

Dodaje da se predloženim rješenjima uvodi niz novina u oblasti zapošljavanja, skraćuju se i pojednostavljuju procedure zapošljavanja, te unapređuju interne procedure transfera kadrova između i unutar državne uprave, unapređuje sistem nagrađivanja, a poseban naglasak je stavljen na veću profesionalizaciju i odgovornost najviših rukovodećih kadrova.

Najznačajnije novine su to da su starješine organa prepoznate kao nova i posebna kategorija državnih službenika i izmijenjeni su uslovi za vršenje poslova u svim kategorijama, kao i da je predloženo uvođenje tzv. kompentencija po ugledu na pozitivne evropske prakse.

"Takođe, umjesto internog oglasa unutar državnog organa i internog oglasa između državnih organa, predlog zakona sada poznaje samo interni oglas, na koji se pored državnih službenika mogu javiti i lokalni službenici, što će doprinijeti jačoj konkurentnosti pri zapošljavanja i većoj mobilnosti zaposlenih. Na ovaj način skraćena je i procedura zapošljavanja, pa će za popunu radnog mjesta biti potrebno manje vremena", pojasnila je Pribilović.

Novina je i to da će postupak selekcije za rad u državnim organima obuhvatati provjeru znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija, u zavisnosti od kategorije, što za rezultat treba da ima izbor najkompetentnijih kandidata.

"Bitna novina je i da će odluku o izboru u ministarstvima donositi  lice iz kategorije visoki rukovodni kadar (pomoćnici ministara) kao i rukovodioci organizacione jedinice u kojoj se vrši popuna radnog mjesta,  čime se ispunjava jedna od ključnih preporuka EK da se pored transparentnog postupka provjere i na ovaj način obezbijedi profesionalizacija državne administracije", kazala je Pribilović.

 Predlogom zakona predviđeno je pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova kandidatima koji apliciraju za rad u državnim organima, jer će uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti dostavljati samo izabrani kandidat, čime se smanjuju troškovi kandidatima.

"Predložena je izmjena sastava Komisije koja vrši provjeru sposobnosti, na način da je pored predstavnika organa za upravljanje kadrovima, čine predstavnik državnog organa koji, po pravilu, mora biti rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se vrši popunjavanje radnog mjesta i stručno lice iz odgovarajuće oblasti obrazovanja. Izvršena je promjena kriterijuma za ocjenjivanje državnih službenika i namještenika; te pooštravanje težih povreda službene dužnosti, kao i razlozi za prestanak radnog odnosa po sili zakona, a sa druge strane se uvodi mogućnost napredovanja službenika u više zvanje. Predlog je da Disciplinska komisija za teže povrede službene dužnosti ima predsjednika i 4 člana koje nakon konkursa Vlada imenuje na period od pet godina i da oni funkciju obavljaju profesionalno. Takođe, predlaže se da predsjednik i članovi Komisije za žalbe tu funkciju obavljaju profesionalno", izložila je ministarka.

Pribilović: Objedinjeni podaci o broju zaposlenih

Ministarka Pribilović kazala je da je vrlo zadovoljna što su uspjeli u Ministarstvu javne uprave da po prvi put objedine podatke o ukupnom broju zaposlenih u javnom sektoru, "imajući u vidu da smo u prethodnom periodu imali neslaganje podataka iz Centralne kadrovske evidencije i procjene Ministarstva finansija".

Ministarka je kazala da je u javnom sektoru, na centralnom nivou, ukupno zaposleno 39. 306 zaposlenih, a ukupan broja zaposlenih na lokalnom nivou je 12. 174.

Na pitanje u višku broja zaposlenih, ministarka je odgovorila da je u ovoj fazi još uvijek rano govoriti, imajući u vidu aktivnosti koje se preduzimaju u cilju sprovođenja Strategije reforme javne uprave i cilja koji žele da postignu da imaju jednu efikasnu, ekonomičnu i transparentnu javnu upravu.

Ona je kazala da je formiran Međuresorski stručni tim, kojim koordinira ona lično, a čine ga sekretari resornih ministarstava,predstavnik Zajednice opština i predstavnici pojedinih opština, te da je njihov zadatak da urade metodologiju za optimizaciju broja zaposlenih, nakon čega slijedi izrada Plan optimizacije koji bi trebalo da do polovine naredne godine bude utvrđen na Vladi.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.