Rusija suspendovana sa Olimpijskih igara
Foto: Rojters

Istorijska odluka MOK-a

Rusija suspendovana sa Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

Olimpijska reprezentacija Rusije je suspendovana za naredne Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, u Južnoj Koreji jer su njeni sportisti koristili nedozvoljena stimulativna sredstava.

Prema pomenutoj odluci MOK-a saopštenoj danas u Lozani, ruski sportisti za koje bude utvrđeno da nisu koristili nedozvoljena stimulativna sredstva moći će nastupiti pod imenom "Olimpijski sportista iz Rusije", odnosno kraticom OAR. 

U tom slučaju, sportisti neće moći nastupati pod ruskom zastavom, a ukoliko osvoje zlatnu medalju neće se čuti ni državna himna Rusije.

Međunarodni olimpijski komitet je Vitaliju Mutku, nekadašnjem ministru sporta Rusije, takođe, zabranio učešće na Zimskim olimpijskim igrama u bilo kakvoj ulozi.

Odluka MOK-a je uslijedila nakon okončanja istrage koja je trajala godinu i po u vezi sa tvrdnjama o dopingu u organizaciji ruske države na Igrama 2014. u Sočiju kada je Rusija bila domaćin.

U Izvještaju se iznose dokazi o, kako se navodi, "sistematskoj manipulaciji anti-dopinških pravila i sistema", kojima su potkrijepljene ranije optužbe o upletenosti Vlade Rusije u varanje prije i tokom ZOI-a održanima prije četiri godine.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.