Francuski jedriličar sam oko svijeta rekordnom brzinom
Fransoa Gabar

Francuski jedriličar sam oko svijeta rekordnom brzinom

Mjesec dana pošto je krenuo da obori rekord u solo jedrenju oko svijeta, Fransoa Gabar postiže nevjerovatnu brzinu i do Rta Horn je juče stigao s čak dva dana prednosti nad prethodnim rekorderom.

Talentovani jedriličar opravdava svoju reputaciju i u svom prvom napadu na svjetski rekord velikim trimaranom "Masif" (Macif), do sada je plovio gotovo bez greške.

Do juč je plovio brzinom koja ga, po računici, vodi ka mitskom rekordu: samo 29 dana, tri sata 15 minuta, što je više od dva dana bolje od rekordnog vremena koje je u solo plovidbi do te tačke 2016. godine postigao njegov zemljak, Francuz Toma Kovil (31 dan 11 sati 30 minuta) i pobednik trke "Vande Glob" 2013.

Uprkos ovom impresivnom vođstvu, Gabara ništa ne prepušta slučaju jer je posle Rta Horn, u plovidbi uz Atlantik, sve u igri. Trebaće mu i sreće da se obori rekord od 49 dana i tri sata Kovila iz 2016. godine.

"U plovidbi uz Atlantik se obično uspevali propada. Fransoa može da padne u period kada nema vjetra sa Azora", analizira za AFP ruter Kristian Dumar. 

"Može ići brže i op'loviti svijet za 45 dana, ali može biti 50 ili 55 dana, nema sve karte u ruci. Teško je shvaitit kako će sve proći do kraja, kada se isplovi iz Brazila", rekao je on.

Gabar je 4. novembra krenuo iz francuske luke Uesan da pokuša da obori rekord koji je Kovil (na brodu "Sodebo") u petom pokušaju postavio 25. decembra 2016. (49 dana tri sata četiri minuta). Svega godinu posle podviga Kovila, 34-godišnji talentovani jedrilišar Gabar, može postići veliki uspjeh.

Njegova prednost najpre potiče zbog izuzetno povoljnih meteoroloških prilika na početku, a potom i zbog mirne plovidbe niz Atlantik, što mu je omogućilo odlično vrijeme do Rta Horn. On je zadržao svoj brod na impresivnoj prosječnoj brzini (više od 32 čvora, ili 60 km/h).

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.