Kuća Iva Andrića: Vrt će biti obnovljen prema spisku biljaka koji je sačinio pisac
Kuća Iva Andrića

Herceg Novi

Kuća Iva Andrića: Vrt će biti obnovljen prema spisku biljaka koji je sačinio pisac

Članovi ekspertskog tima koji radi na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića u Herceg Novom sastali su se proteklog vikenda sa rukovodstvom Opštine i predstavili Predlog prostornog rješenja koji, kao intergralni dio Studije izvodljivosti, Kuću predviđa kao memorijsko-produkcijski kompleks sa parkom harmonije, dostojan života i djela jedinog Nobelovog laureata među Južnim Slovenima.

Rezultate detaljnog istraživanja života Andrića u Novom i analizu stanja, kao i na njima zasnovana projektna rješenja i SWOT analizu, predsjedniku Opštine Stevanu Katiću i saradnicima predstavili su članovi projektnog tima: književni istoričar, kulturolog i leksikograf dr Vladimir Roganović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i upravnik Centra za muzeologiju i heritologiju pri istom fakultetu prof. dr Dragan Bulatović i kulturolog Dimitrije Vujadinović.

Kako je saopšteno iz Katićevog kabineta, članovi projektnog tima istakli su važnost zajedničkog djelovanja lokalne uprave i tima koji su udružili kreativne i produkcijske snage u zajedničkoj želji da Herceg Novi revitalizacijom Andrićevog doma dobije mjesto kulture koje će biti na ponos i Novljanima i svim gostima tog grada. Konstatovali su da međupartnerska saradnja teče izuzetno dobro u svim aspektima: u pogledu rokova, dogovora i izuzetno konstruktivne komunikacije.

"U sprovođenju projektnih aktivnosti kao vodilja je uzeto Andrićevo uvjerenje – „živjeti što dostojnije, u skladu svog vremena“. Tako je konačan cilj da dom Iva Andrića bude memorijsko produkcijski kompleks - mjesto sjećanja, ali i održavanja kulturnih programa, povezivanja obrazovnih i kulturnih ustanova, organizacija i pojedinaca u zemlji i šire", navodi se u saopštenju.

Važan dio kompleksa je vrt, kojem je Andrić posvećivao posebnu pažnju.

Prema svjedočenjima njegovih savremenika i piščevim zapisima, ovo je mjesto na kojem je sa suprugom Milicom Babić doživio ličnu harmoniju, što ga čini jedinstvenim u svijetu.

Ideja je, pojašnjavaju iz novske opštine, da vrt bude obnovljen prema spisku biljaka koji je sačinio pisac, što će biti posao pejzažnih arhitekata i stručnjaka za hortikulturu.

01

Sa sastanka

U narednom periodu, u skladu sa projektnom dinamikom, slijedi finalizacija arhitektonskog projekta uređenja terena, kako bi radovi u vrtu i u kući mogli da počnu što ranije -ističu iz Opštine Herceg Novi.

„Kuća Iva Andrića treba da bude multikulturalni centar koji će dodatno baciti još jedan snop svjetla na Herceg Novi kao grad umjetnika, umjetnosti i bogate kulturne baštine“, istakao je dr Roganović.

Kako je zaključio prof. dr Bulatović, upravo će „kreativno-produkcijski dio, odnosno oni sadržaji koji će su u kući dešavati, predstavljati istinski zalog da će Kuća živjeti u punom kapacitetu“.

Uviđajući izuzetnu važnost promišljanja predstavnika lokalne zajednice, Opština je dan ranije organizovala i otvoreni sastanak ekspertskog tima sa predstavnicima nevladinog sektora i kulturnim i turističkim poslenicima grada, kako bi čula njihova zapažanja i sugestije. U konstruktivnom duhu, više od tri sata razgovarano je o idejama koje bi mogle doprinijeti boljoj valorizaciji Andrićeve kuće - naveli su iz Opštine.

Poručuju i da je veoma važno da Novljani Kuću Iva Andrića dožive kao mjesto gdje će rado da odlaze, jer bez toga ni najgenijaliniji projekat u kulturi nije moguće realizovati na pravi način.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.