Novi sistem: Fejsbuk će sprječavati samoubistva
Ilustracija

Novi sistem: Fejsbuk će sprječavati samoubistva

Kompanija Fejsbuk će ubuduće koristiti i vještačku inteligenciju kako bi otkrila da li neko od korisnika te društvene mreže namjerava da izvrši samoubistvo.

Fejsbuk je i do sada imao mehanizme za obilježavanje objava (postova) korisnika koji razmišljaju da naude sebi, a novi alat ima za cilj da pronađe takve objave prije nego što ih bilo ko prijavi.

Sistem će skenirati objave i video klipove koji se uživo emituju na Fejsbuku tehnikom "prepoznavanja obrazaca", a komentari prijatelja kao što je "da li si dobro?" mogu da ukažu na postojanje suicidalnih misli.

Fejsbuk već testira novi sistem u SAD i postepeno ga uvodi i u većini drugih zemalja, ali ne i u Evropskoj uniji, a kompanija ne želi da kaže zbog čega.

Kompanija koristi vještačku inteligenciju i da odredi prioritet, odnosno redosled slanja obilježenih, prijavljenih objava ljudima moderatorima, kako bi oni brzo mogli da obavijeste lokalne vlasti.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.