Avion u kojem možete
Foto: Screenshot

Avion u kojem možete "otvoriti prozor" (VIDEO)

Snimak koji se pojavio na jednoj društvenoj mreži uz prikladan naziv „Treba li da se zabrinem?“, pokrenuo je na internetu pitanje o bezbjednosti letova sa ovakvim anomalijama na prozorima. Odgovor su dala stručna lica.

U pratećem tekstu snimka stoji: „Riječ je o niskobudžetnoj avio-kompaniji (30 dolara). Prozor je bio potpuno van rama. Smatrao sam da je zanimljivo i snimio sam mobilnim telefonom“.

Zna se još samo da je nastao iznad Čilea 20. novembra.

Patrik Smit, iskusni pilot i domaćin sajta Askthepilot.com, ističe da nema razloga za zabrinutost, jer ono što je razlabavljeno u stvari nije prozor!

„To je samo površinski ram koji štiti staklo. Slažem se da izgleda sramotno i neprofesionalno, ali bezbjednosnih rizika nema“, ponavlja Smit.

Sa njim se složio Dai Vidingem, izvršni direktor u britanskom Komitetu za vazduhoplovnu bezbjednost: „To definitivno nije nešto oko čega se treba brinuti, već samo labav ram. Unutrašnje staklo je tu da štiti glavno staklo od grebanja i sječenja sa unutrašnje strane, kao i zbog termalne izolacije“. 

„Spoljašnji prozor je fiksiran za trup i pričvršćen zaptivcima, da bi unutrašnjost aviona mogla da bude pod pritiskom. Tako da ovaj razlabavljeni ram nema ama baš nikakvog uticaja, osim što izgleda ružno.“, prenosi RTS.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.