Gradi se potpuno novi internet
Ilustracija

Prvi korisnici za 4 do 5 godina

Gradi se potpuno novi internet

Kim Dotkom, osnivač sajta za dijeljenje fajlova “Megaupload“, predstavio je ozbiljan projekat koji naziva budućim „alternativnim internetom“.

Kako kaže, izgradnjom „alternativnog interneta“ želi da postigne privatnost i slobodu govora, koja glasanjem novog zakona u SAD u decembru prijeti da bude oduzeta „običnom“ internetu.

Novi internet želi da izgradi putem Mega neta koji neće sadržati IP adrese, a sve što se na njemu bude nalazilo biće „neuništivo, šifrovano i nemoguće za kontrolisanje“.

Kim kaže da je trenutni internet previše korporativan, a da će novi biti bolji i da će raditi na osnovu kapaciteta stotina miliona mobilnih uređaja.

"Slom internet  neutralnosti  će  samo ubrzati prihvatanje nove mrež", rekao je on i dodao da će mreže i uređaji biti spremni za četiri do pet godina.

Podsjetimo, vijest koja je uzdrmala svijet jeste da postoji mogućnost da od 14. decembra internet više nikada neće izgledati isto.

Naime, Američka Federalna komisija za komunikacije objavila je da će ukinuti zakon koji zabranjuje provajderima da se upliću u to šta korisnici vide na internetu i koliko im je teško ili lako da do tog sadržaja dođu.

Trenutno, provajderi ne mogu da daju poseban tretman bilo kojoj stranici. Uz novi zakon, moći će da omoguće da se neke stranice otvaraju brže, dok će se pristup nekim drugim dodatno naplaćivati.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.