Spremni za reakciju u slučaju poplava (FOTO)
Sa vježbe

Međunarodna pokazna vježba

Spremni za reakciju u slučaju poplava (FOTO)

Spasioci iz Crne Gore, Slovenije i Češke pokazali su spremnost za reagovanje uz korišćenje brana i pumpi visokog kapaciteta tokom međunarodne pokazne vježbe na temu zaštite od poplava.

FORS Montenegro i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore su 1. januara započeli realizaciju novog projekta – DIRECT  – DIsaster REsilient Communities and Towns/Zajednice i gradovi otporni na katastrofe koji finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke.

VjebaPoplave1

Cilj je unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode.

"Najvažnije projektne aktivnosti uključuju treninge za spasioce ne teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa i dr, terenske vježbe spasavanja, treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa, izradu evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, vježbe evakuacije, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijsku posjetu EU, međunarodne konferencije na temu smanjenja rizika od katastrofa itd", pojašnjavaju iz FORSa i Direktorata.

VjebaPoplave4

Kako se dalje navodi u njihovom zajedničkom saopštenju, važan segment projekta je međunarodna saradnja u ovoj oblasti koja će dovesti do razmjene iskustava i modela dobrih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima. 

"Ukupna vrijednost projekta iznosi 736.257,34 eura, od čega je doprinos Evropske unije 552.131 euro, ili 75% ukupnih projektnih troškova. Za Crnu Goru je opredijeljeno 288.795 eura, od čega EU finansira 218.582 eura. Realizacija projekta će trajati 24 mjeseca", piše u saopštenju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.